Cultuur & Media
BNNVARA

Jongeren gratis naar 'I Am Greta': 'Hoe klein je ook bent, je kan de hele wereld veranderen''

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren gratis naar 'I Am Greta': 'Hoe klein je ook bent, je kan de hele wereld veranderen''

Scholieren kunnen vandaag gratis en voor niks naar de bioscoop, naar de documentaire 'I am Greta', over Greta Thunberg. De Zweedse klimaatactivist heeft wereldwijd talloze jongeren op de barricades gekregen. Een daarvan is de 16-jarige Jesse van Schaik, oprichter van Fridays For Future. Jesse, als een van de bekendste jonge klimaatactivisten van ons land, verzorgt de introductie bij de film, vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Mensen zeggen altijd dat jonge mensen de wereld gaan redden, maar we kunnen niet langer wachten." Met die woorden begint de trailer van 'I Am Greta', een documentaire over het leven en werk van de wereldberoemde klimaatactivist Greta Thunberg. Een cameraploeg volgt het Zweedse meisje vanaf het moment dat ze besluit om tot actie over te gaan tot de wereldwijd bekende klimaatactivist die zij nu is.

Klimaatactivist Jesse van Schaik heeft de documentaire al gezien: "Ik vond dat het heel goed liet zien waar Greta begon. Dat ze in haar eentje was en dat we nu met zoveel meer zijn. Dat was mijn lievelingsdeel. Dat je ziet hoe ze op al die acties komt en hoe groot die acties zijn. En ook de mensen die ze ontmoet, alle andere jonge leiders." Dat is iets dat Jesse herkent tijdens het organiseren van klimaatacties in Nederland: "Het begon klein en het wordt het steeds groter, want het is nodig."

Ontmoeting

Jesse heeft Greta Thunberg een paar keer kort ontmoet. "Dat was op zich prima, maar we gingen niet een heel lang gesprek voeren, want ze vindt zichzelf ook niet de belangrijkste persoon. Want dat is ze ook niet. We waren daar met heel veel jongeren. Dat is het ding, dat we met zijn allen daar zijn. Dan hebben we het over alle acties die we gaan doen wereldwijd, dus ik vond het praten met al die jongeren eigenlijk net zo inspirerend als met haar praten."

Quote

We kunnen wel zeggen dat iedereen vegetariër moet worden, maar dat gaat de crisis niet oplossen.

Jesse van Schaik

Jesse's doel is dat iedereen beseft dat we niet kunnen doorgaan op deze voet: "Zoveel mogelijk geld verdienen en alles uit de aarde pakken wat er te pakken valt, dat idee moet stoppen. We moeten onszelf veranderen en onze maatschappij op zo'n manier inrichten dat we niet steeds tegen een crisis aanlopen. We kunnen wel zeggen dat iedereen vegetariër moet worden, maar dat gaat de crisis niet oplossen. Het is alleen uitstellen van de crisis die alsnog onvermijdelijk gaat komen."

Besef

Jesse denkt dat de documentaire over Greta Thunberg kan helpen bij dat besef. "Zeker als jongeren dit zien, zullen ze hierop aansluiten. En beseffen: dit is mijn toekomst en ik heb hier invloed op. Dat wil ik meegeven aan iedereen: Jij kan dit veranderen, dat zie je bij jongeren wereldwijd. Hoe klein je ook bent, je kan de hele wereld veranderen. Dat is zo'n ongelofelijk besef."

Klimaatactivist Jesse van Schaik (16) over de documentaire 'I Am Greta'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie