Cultuur & Media
NOS

Eric Corton schreef passiehoorspel 'Over Lijden': 'We hebben afgelopen jaar behoorlijk wat geleden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eric Corton schreef passiehoorspel 'Over Lijden': 'We hebben afgelopen jaar behoorlijk wat geleden'

Orkesten hebben het zwaar door de coronacrisis. Geen concerten, geen voorstellingen en dus geen Matthäus-Passion deze week. Om dat gapende gat te vullen, heeft Phion - de fusie van het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten - besloten iets nieuws te proberen, om toch te kunnen spelen.

Samen met radiopresentator Eric Corton is Over Lijden geschreven, naar eigen zeggen 'een hedendaags passiestuk verpakt in een uniek hoorspel'. Zoals de titel al verraadt, gaat het stuk over lijden. "Menselijk lijden, groot en klein. Er is het afgelopen jaar door ons allemaal toch behoorlijk wat geleden", zegt Corton in NOS Met het Oog op Morgen.

"We worden allemaal op ons teruggeworpen, we worden gedwongen afstand te houden. We hebben allemaal mini-Via Dolorosa's afgelegd. En toen dacht ik: als ik dat nou eens allemaal in één verhaal probeer te stoppen... En dat is nu af."

Dat verhaal gaat over Olivier Malenstein, een fictief personage dat Corton heeft bedacht. "Deze man wordt - en ik verklap niet helemaal waarom - op een heel brute wijze op zichzelf teruggeworpen. Hij kan niets anders dan het gevecht aangaan met zijn eigen demonen, zijn eigen spijt, zijn eigen woede en verdriet over wat zich in zijn leven heeft afgespeeld, niet wetend of hij dat ooit kan oplossen."

Over Lijden moet een herkenbaar stuk zijn voor veel mensen, omdat Olivier ergens enorme spijt van heeft en niet weet of hij de kans krijgt om het goed te maken. "Ik denk dat veel mensen dat herkennen in het leven. Dat je iets gedaan hebt waarvan je denkt: o mijn hemel. Of dat iemand vroegtijdig ertussenuit knijpt en dat je niet de mogelijkheid krijgt om met diegene in het reine te komen. Dat zijn dingen waar mensen echt aan kapot kunnen gaan."

Synergie tussen verhaal en muziek

Nadat het idee was ontstaan om een hoorspel te maken, ging Corton samenzitten met de artistieke commissie van Phion. Ze maakten samen een longlist van muziekstukken en brachten die uiteindelijk terug tot zes 'prachtige' stukken. En dat paste perfect, zegt Corton. "Die maakten de lijn van mijn verhaal. Daarna ben ik gaan schrijven. Toen het verhaal af was, moest ik het gaan opnemen. En dat was eigenlijk het mooiste, om het te vertellen met muziek. Het moest echt een synergie worden tussen het verhaal en de muziek."

Over Lijden is te luisteren via YouTube, Spotify en diverse podcastapps. Maar je moet het stuk niet zomaar opzetten, waarschuwt Corton. Gebruik een koptelefoon of oortjes. Er is namelijk gebruik gemaakt van zowel 2d- als 3d-audio. "Dat is een microfoon die in de jaren 60 is ontwikkeld om ook de ruimte mee te nemen", zegt de presentator.

"Deze microfoon is echt in de vorm van een mensenhoofd, met twee oorschelpen en die vangt zo de geluiden op. Binnenin dat hoofd zitten nog meer microfoontjes en dat maakt dat het geluid verwerkt wordt zoals jouw hersenen dat ook doen."

Hoe dat precies klinkt, is zonder geluid natuurlijk lastig te illustreren, maar Corton probeert het toch. "Als je dit stuk met je koptelefoon luistert, vliegt een meeuw niet van links naar rechts, maar van linksvoor naar rechtsachter. Iemand loopt om je heen, fluistert in je oor en je hebt het gevoel dat iemand in je nek zit te blazen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie