Cultuur & Media
NTR

De geheime bijzinnetjes van Tom Egbers? Die gaan over zijn liefde voor taal

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De geheime bijzinnetjes van Tom Egbers? Die gaan over zijn liefde voor taal

Journalist Tom Egbers is bekend als presentator van NOS Studio Sport, maar inmiddels ook van zijn NTR documentaire series over het Verenigd Koninkrijk. Een verhalenverteller geïnspireerd door de literatuur en het Verenigd Koninkrijk. "Ik leg er eer in om een verhaal goed te vertellen", vertelt de sportjournalist in Kunststof.

Verhalenverteller

Journalist Tom Egbers is bekend als presentator van NOS Studio Sport. Behalve sportjournalist is hij bedenker van drie reisprogramma’s over het Verenigd Koninkrijk: Toms Engeland (2018), Tom Ierland (2019), Toms Schotland (202). "Zoals Harry Mulisch zei: 'Duitsland is het land van de componisten, Frankrijk van de politieke vernieuwers, Nederland is het land van de Hollandse meesters. En Engeland is sinds Shakespeare het land van de verhalenvertellers.'

In het Verenigd Koninkrijk liggen zoveel verhalen, dramatisch of romantisch, en de mensen kunnen het ook zo goed vertellen. Het is interessant om te zien wat er van ze geworden is sinds de Brexit. Engeland was in de jaren '60 cultureel het voorbeeldland voor een heleboel andere landen; de popmuziek, voetbalsport, Vivienne Westwood, vormgeving. Daar leunde iedereen op. Wat is van dat Verenigd Koninkrijk nog over?"

Liefde voor taal

De sportpresentator heeft een grote liefde voor de taal, voor auteurs als W.F. Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve. Egbers wordt veel geprezen om de geheime bijzinnetjes in een aankondiging, een subtiele verwijzing of een mooie metafoor in zijn presentatie.

"Sport is over het algemeen geen complexe zaak", reageert Tom. "Maar het kan geen kwaad als je daarbinnen een zin hebt die misschien niet bij iedereen zonneklaar is, als hij niet stoort. Op de dag dat Reve stierf, heb ik geprobeerd om in de uitzending titels en bekende zinnen van Reve te verweven in de uitslag van de samenvatting die ik moest aankondigen. Dat vind ik leuk. Er is altijd wel een kijker die het oppikt."

'Ik ben een huis-, tuin- en keukenjournalist'

"Ik hou van klare taal. Afgelopen week overleed Leontien Ceulemans, de eerste presentator van het Jeugdjournaal. Ik zag op sociale media de eerste uitzending terug. Ik benijd haar om haar vermogen om zo goed te spreken. Die fijne nuances, ik geniet ervan.

In mijn werk ben ik objectief. Mij maakt het niet uit wie van wie wint. Ik heb wel een favoriete club, maar daar heeft de kijker niets mee te maken. Ik ben een huis-, tuin- en keukenjournalist. Ik leg er eer in om een verhaal goed te vertellen. Als dat al staat, kun je je best doen heel af en toe een woord toe te voegen of weg te laten. Dat is mijn werk."

Roman

Egbers schreef jaren geleden het boek De Zwarte Meteoor, over de Zuid-Afrikaanse wondervoetballer Steve Mokone. Hij bekent dat er een roman aan zit te komen: "Het staketsel begint zichtbaar te worden. Ik ben bezig met een fictief verhaal, gebaseerd op dingen die wel echt zijn gebeurd.’ Maar hij zegt er meteen bij dat er de afgelopen weken vanwege de drukke sportzomer geen tijd voor was.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie