Cultuur & Media
NTR

'Ik dacht zeker niet, dit wil ik uitbrengen', vertelt zangeres Meau over hit Dat Heb Jij Gedaan

foto: Jantina Talsma
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik dacht zeker niet, dit wil ik uitbrengen', vertelt zangeres Meau over hit Dat Heb Jij Gedaan

Zangeres, songwriter en producer Meau werd tijdens de lockdown in één klap bekend het haar nummer Dat heb jij gedaan. Het lied over liefde, eenzaamheid en persoonlijke ontwikkeling werd een nummer 1 hit. "Ik dacht zeker niet bij dit liedje, dit wil ik uitbrengen", vertelt de zangeres in Kunststof op de Parade. "Ik schrijf heel veel dingen waarmee ik niets wil, omdat ik dat veel te persoonlijk vind."

Video niet beschikbaar

Dat heb jij gedaan

Het lied gaat over jongen wie ze op zeventiende samen was en die haar niet goed behandelde. "Het liedje was het moment dat ik heel goed snapte wat er was gebeurd, jaren later", vertelt Meau. "Uiteindelijk zit je ergens in en is het lastig relativeren. Je bent ook gewoon verliefd."

Reacties

Ze krijgt veel reacties op het nummer. Onder andere van vrouwen en meisjes die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Het liedje is diverse malen voorgelezen in de rechtbank door slachtoffers van allerlei soorten geweld. "Ik heb heel veel berichten gekregen toen het liedje uitkwam. Het was heftig. Vooral in het begin vond ik dat heel moeilijk, dan lag ik er nachten lang over na te denken.

Net zoals ik mijn verhaal heb gedaan, ik moest het van me af schrijven, zo hebben schrijven anderen mensen het ook van zich af. Daarom sturen ze mij dan berichten. Voor mij was het een heel specifiek liedje. Daarom schrok is wel; wat heftig eigenlijk dat er zoveel verschrikkelijke verhalen aan verbonden kunnen worden. Maar het is ook heel mooi dat mensen zicht begrepen voelen en dat het helpt."

'De eerste keer dat ik het lied speelde moest ik heel hard huilen'

Het lied was vrij snel geschreven. “Ik dacht zeker niet bij dit liedje, dit wil ik uitbrengen. Ik schrijf heel veel dingen waarmee ik niets wil, omdat ik dat veel te persoonlijk vind. De eerste keer dat ik het lied speelde in de repetitieruimte met mijn band, moest ik heel hard huilen. Ik dacht toen nog, hoe ga ik dit live in godsnaam doen. Dat is gelukkig goed gekomen. Ik ben heel blij dat ik het uitgebracht.”

Racoon

De mannen van Racoon en Meau kennen elkaar al langer en uit die muzikale vriendschap is begin juli de nieuwe single Dans M'n Ogen Dicht voorgekomen. Meau: "Ik ben huge fan. Ik vind hun Nederlandstalige werk, de mooiste Nederlandstalige muziek die er bestaat.

Dat wat anderen een beetje 'oubollig' noemen, vind ik prachtig. Ze staan in een spijkerbroek en T-shirt op het podium, heel simpel. Het gaat echt om de muziek en niet om alle poespas ernaast. Het komt recht uit het hart en dat raakt mij heel erg.

Zij hebben nog nooit een samenwerking gedaan en ik zag dat wel als een uitdaging. Het klikte super goed. Ik zal nergens trotser op worden dan op deze samenwerking."

Parade special met Meau, zangeres - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie