Cultuur & Media

'De koerier van Maputo' is Non-fictie Boek van de Maand oktober

AVROTROS
foto: redactie Humbertofoto: redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De koerier van Maputo' is Non-fictie Boek van de Maand oktober

'De koerier van Maputo' van Jenne Jan Holtland is uitgeroepen tot Non-fictie Boek van de Maand oktober. Dat maakte boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Het boek is daarmee automatisch genomineerd voor de titel Non-fictie Boek van het Jaar.

'De koerier van Maputo' is Non-fictie Boek van de Maand oktober

Diest legt uit waar het boek over gaat: "Klaas de Jonge is de antropoloog en socioloog die in 1985 wordt gearresteerd wegens het meewerken in de gewapende strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Een ontmoeting met Klaas is voor de jonge journalist Jenne Jan Holtland genoeg om dit onderwerp niet meer los te laten"

Opvallende aanpak

"Langzaam zien we hoe het journalistieke onderzoek van Holtland zich ontvouwt. Daarbij is zijn aanpak opvallend", gaat Diest verder. "Holtland lijkt bijna net zo toegewijd te zijn als Klaas de Jonge, maar op een geheel eigen manier te werk te gaan."

Daarvoor maakte Holtland een reis door Zuid-Afrika, naar Maputo, de stad in Mozambique waar de witte en de zwarte bevolking ooit pijnlijk van elkaar waren gescheiden. "De koerier van Maputo is een meedogenloos werk, waarin we als lezer deelgenoot worden gemaakt van het journalistieke onderzoek naar de strijd tegen de apartheid en vooral de grote ethische dilemma's die daarbij horen."

Andere genomineerden

'Een zinvol leven' van Fokke Obbema en 'Tuschinski' van Robbert Blokland-Wijchers maken de top 3 van de maand oktober compleet. "Zelfs al sta je vrij zeker in het leven, wat geeft je leven dan zin? Het is de vraag die Fokke Obbema aan zowel bekende als onbekende Nederlanders stelt en de antwoorden lezen we in dit boek", vertelt Diest over de nummer 2.

Blokland-Wijchers’ boek over het 100-jarige filmtheater Tuschinski in Amsterdam kan ook rekenen op de goedkeuring van Diest. "Het is een ode het mooiste filmpaleis ter wereld die de film in al zijn glorie naar Nederland bracht."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie