Cultuur & Media
NOS

Film met verstandelijk gehandicapte acteurs in de hoofdrol vanaf donderdag in de bioscoop

foto: Saskia Boddekefoto: Saskia Boddeke
  1. Nieuwschevron right
  2. Film met verstandelijk gehandicapte acteurs in de hoofdrol vanaf donderdag in de bioscoop

Het zit in mijn hart, zo heet de film over een toneelgezelschap met verstandelijk gehandicapte acteurs die komende week in première gaat. Zij spelen het kostuumdrama Furia, over moord, doodslag en erotiek. Regisseur Saskia Boddeke was te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

Kamak

Theatergroep KamaK bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. Zodra regisseur Saskia Boddeke hun voorstelling Furia zag, wist ze: hier wil ik wat mee. Het resultaat is Het zit in mijn hart; een film waarin documentaire en fictie in elkaar overlopen. Met hoofdpersonen die zichzelf daar soms aan moeten herinneren. Furia is een barok sprookje over moord, doodslag en erotiek met als leidraad de zeven hoofzonden. Die zonden zitten volgens Boddeke niet in hun eigen leven, maar zijn bestaan wel in het toneelstuk. Eén van die zonden gaat over seksualiteit. De acteurs hebben mensen nodig die voor hen zorgen, het is lastig om toegang te krijgen tot seksualiteit. "Hoe veel begeleiding of geld er is, is doorslaggevend voor de vrijheid van de acteurs", aldus Boddeke.

Eenheid

Eén van de belangrijkste scenes is voor Boddeke de zogenaamde 'taartscène'. "De acteurs smelten op dat moment samen; hun beperkingen verdwijnen door een gemeenschappelijk doel: samen een film maken". De acteurs worden het karakter, ook de acteurs die niet in de scène voorkomen, gaan mee in de drama. "De acteurs verkeren in een diepe concentratie waardoor het lastig is om de rol los te laten. Er werden technieken toegepast om elkaar te herinneren wat de realiteit en wat toneel is. De sfeer op de set was heel warm."

In eerste instantie dacht Boddeke dat de acteurs erg kwetsbaar zouden zijn. De acteurs zijn enerzijds kwetsbaar en anderzijds heel sterk door de ondersteuning in de groep. "Als er één iemand omvalt, wordt diegene opgevangen en weer op zijn benen gezet." "Het is benijdenswaardig in wat voor warm bad zij met elkaar zitten" , vertelt Boddeke. "Die heb ik niet om mij heen waar ik mij zo veilig kan voelen en dat er altijd iemand is wanneer je verdrietig bent." De acteurs hebben volgens Boddeke zoveel dingen die zij zelf niet in haar leven heeft. De enorme kwetsbaarheid verdween door de veiligheid met elkaar.

'Gehandicapten kijken'

Boddeke is niet bang dat het 'gehandicapte kijken' wordt. De film zit in haar hart en behoudt op elk moment de magie van een opera en de diepgang van een documentaire. Het wordt duidelijk hoe de film acteurs hun onafhankelijkheid en kracht geeft. Op het toneel hebben ze van niemand hulp nodig. Dat zal in het echte leven minder vaak voorkomen. "Er is met hun verlangens en wensen gewerkt, dat is terug te zien in de film", vertelt Boddeke. De regisseur hoop dat mensen betoverd worden door wat de acteurs laten zien. De film is vanaf donderdag 23 maart in de bioscoop te zien.

Film over verstandelijk gehandicapte acteurs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie