Cultuur & Media
KRO-NCRV

Marcel van Roosmalen: je mag best veel over iemand schrijven die zelf op het podium klimt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel van Roosmalen: je mag best veel over iemand schrijven die zelf op het podium klimt

Mijn leven is af, zegt schrijver Marcel van Roosmalen nu zijn vuistdikke bundel Totaal 2 in de etalage is beland. Het is een "rijke" bundel. Vol repo-columns én radiocolumns met absurdistische beledigingen – iets waar hij weinig grenzen bij ervaart.

Video niet beschikbaar

Een alternatief voor de zomervakantie, zo omschrijft hij zijn tweede columnbundel. "Een alternatief voor het gereis en gedoe. Je kunt nu gewoon voor nog geen 30 euro heerlijk op vakantie in je hoofd."

Kon niet kiezen

In de bundel zijn wel veel van zijn columns terecht gekomen. Heel veel. "Ik kon niet kiezen. En op een zeker moment heb ik gekozen voor alle columns met een reportage-element. En toen dacht ik: het is toch wel leuk als het een soort naslagwerk is. Totaal 1 (dat eerder verscheen, red.) en Totaal 2. Het zijn twee Statenbijbels. Mijn leven is af qua schrijven. Ik ben er echt ontzettend trots op."

Van Roosmalen spreekt van een rijke bundel. "Je krijg verhalen over m’n moeder. Haar hele dementieproces wordt beschreven. Je krijgt verhalen over het dorp Wormer, waar ik ben komen wonen. Je hebt heel veel verhalen over Amsterdam, waar ik heb gewoond. Verhalen over Vitesse, over Arnhem - over alle dingen die in m'n hoofd zitten."

Weinig grenzen

Achterin het boek staan qr-codes met links naar zijn "absurdistische" radiocolumns voor de Nieuws BV op NPO Radio 1. Bij dit soort columns kent hij weinig grenzen, vertelt hij. "Als je zelf op een podium gaat staan, mag je best veel over iemand schrijven vind ik. Zolang het maar in het nette blijft, zolang je maar niet over iemands privéleven gaat schrijven, vind ik eigenlijk alles goed."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie