Cultuur & Media
AVROTROS

3 redenen waarom Schiphol moet sluiten, volgens journalist Sander Heijne

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 3 redenen waarom Schiphol moet sluiten, volgens journalist Sander Heijne

"Vliegen kan ook vanuit Duitsland of Parijs", zegt onderzoeksjournalist Sander Heijne in MISCHA!. In het radioprogramma pleit hij voor het sluiten van Schiphol. Volgens Heijne kan dat niet alleen vervuiling tegengaan, maar helpt het ook om twee andere actuele problemen op te lossen.

#167 - Sander Heijne - MISCHA!

Uit een berekening van Milieudefensie blijkt dat Schiphol in 2018 verantwoordelijk was voor een klimaateffect vergelijkbaar met een uitstoot van maar liefst 75,8 megaton CO2. En dat is net zoveel als de uitstoot van 3,8 miljoen huishoudens. Maar wanneer we de luchthaven in Haarlemmermeer sluiten, heeft dat volgens Heijne niet alleen een positief effect op het klimaat.

Personeels- en woningtekorten oplossen

Medewerkers die op de luchthaven werken, krijgen vaak het minimumloon. Heijne: "Dat is ook de reden dat Schiphol de meeste moeite heeft het bedrijf gaande te houden. Als je mensen zo laag betaalt en er zijn tekorten, dan gaan ze iets anders doen." Bovendien kunnen we nu goed personeel gebruiken in de zorg, het onderwijs of bij de energietransitie.

Volgens de schrijver en journalist kan de plek van het vliegveld bovendien goed gebruikt worden voor woningbouw. "Er ligt al een station, er zijn snelwegen, hotels en winkels. Je zou daar relatief makkelijk een stad kunnen bouwen."

#167 - Sander Heijne - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie