Cultuur & Media
EO

'Streektalen staan enorm onder druk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Streektalen staan enorm onder druk'

Streektalen zoals het Limburgs of het Nedersaksisch en ook de taal Fries staan "enorm onder druk". Dat zegt hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Tilburg University, Jos Swanenburg. "Met name als moedertaal", zei de hoogleraar op de Internationale Dag van de Moedertaal, in Dit is de Dag.

Steeds minder kinderen leren de taal als moedertaal, waardoor de taal sneller verdwijnt. Volgens Swanenburg leren nog wel kinderen het als tweede taal.

Video niet beschikbaar

Kinderen

Voorbeelden van dit laatste zijn de kinderen van CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die door hem in het Fries worden opgevoed. Met name zijn zoon moest er in eerste instantie niks van hebben, vertelde Van der Molen in Dit is de Dag, maar na een tijdje vond hij het wel stoer. "Je kunt toch iets wat een ander niet kan, dat is voor kinderen toch interessant," aldus de CDA'er.

Steeds minder ouders kiezen hiervoor, merkt Van der Molen in Friesland. "Het verdwijnt steeds meer als moedertaal." Hij vindt het jammer. De overheid mag zich hier mee voor inzetten.

Idiote boeren

In tegenstelling tot de kinderen van Harry van der Molen, leren de kinderen van acteur Huub Stapel zijn moedertaal niet. Stapel sprak Limburgs in zijn jeugd, maar toen hij naar Amsterdam verhuisde, moesten zijn zonen er niks van hebben. Het werden echt Amsterdammers, vertelt hij en "Amsterdammers denken dat alles van buiten idiote boeren zijn..."

Is het erg als streektalen verdwijnen?

Ster advertentie
Ster advertentie