Cultuur & Media

'Totally brilliantly original', twitterde Stephen King over de thriller van Olde Heuvelt
NTR

foto: Thomas Olde Heuveltfoto: Thomas Olde Heuvelt
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Totally brilliantly original', twitterde Stephen King over de thriller van Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt brak wereldwijd door met zijn horrorthriller Hex. Nu is er zijn nieuwe boek Echo, een thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Olde Heuvelt schrijft ook het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken 2019. In Kunststof vertelt hij over zijn nieuwe thriller.

Echo

"Het boek Echo is opgedragen aan Pieter, mijn klimmaatje die 2 jaar geleden is overleden. En aan David, mijn vriend. Pieter is thuis plotseling aan een hartritmestoornis overleden. Wij klommen samen uitdagende routes, net als in Echo ook gebeurt. Pieter was ook echt iemand die het leven in de bergen voelde. We noemden onszelf voor de grap wel eens ‘twee gevoelige jongens in de bergen’. We beklommen de bergen wel, maar we gingen vaker terug dan dat we een top bereikten."

"Mijn vader is heel jong overleden, dus de dood hield mij al jong bezig. Thrillerverhalen zaten wel een beetje in de familie. Mijn opa en oom vertelde mij spannende verhalen voor het slapengaan. Ik denk dat mensen in het genre thriller of horror op een veilige manier angsten kunnen loslaten, door het via een verhaal te beleven. Eigenlijk net zoals een achtbaan werkt."

Wereldwijd succes met Hex

"Totally brilliantly original", dat is wat Stephen King zelf twitterde toen hij Hex had gelezen. "Ineens stond mijn telefoon helemaal vol met berichten. Het was een bijzonder moment dat mij altijd zal bijblijven. Hij was mijn jeugdidool. Vanwege een goed rapport mocht ik een boek uitkiezen, dat werd Pet Sematary, veruit de meest duistere roman van King ooit. Ik las het toen ik elf was, het had een enorme impact. Toen wist ik al dat ik zelf ook zulke boeken wilde gaan schrijven, ik kende alle achterflapteksten uit mijn hoofd."

Quote

Mijn boeken zijn meer dan alleen een super spannend verhaal

Thomas Olde Heuvelt

Advies van George R.R. Martin

"Door het succes van Hex merkte ik dat het mij een soort van bevroor. Het meest waardevolle advies daarover kreeg ik van George R.R. Martin, de auteur van Game of Thrones. Hij vertelde mij dat hij ook vast zat in de boekenserie Game of Thrones vanwege het grote succes. Hij adviseerde om terug te gaan naar de basis; weer voor jezelf gaan schrijven als lezer. Het klinkt als een open deur, maar het is de kern van de zaak. Als je er zelf geen plezier aan beleeft dan gaat de lezer dat ook niet beleven. Toen ik dat plezier weer terugvond begon het weer te komen."

"Wat ik heel leuk vind is als mensen normaal niet per se het genre thriller of horror lezen maar wel door mijn boek worden gegrepen. Mijn boeken zijn meer dan alleen een super spannend verhaal, het is ook een liefdesverhaal, een verhaal over obsessie. Het stelt heel menselijke vragen."


Radio Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie