Cultuur & Media
KRO-NCRV

Excuses BBC om interview Diana 'belangrijke stap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Excuses BBC om interview Diana 'belangrijke stap'

De BBC maakt excuses voor het beroemde interview met Diana. De omroep erkent dat ze onder valse voorwendselen naar het interview is gelokt. "Door dit als grote fout te erkennen, maakt de BBC een belangrijke stap", zegt Ward Wijndelts in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Zesentwintig jaar geleden werd Lady Di door BBC-interviewer Martin Bashir overtuigd om mee te werken aan een gesprek. Hij liet haar vals bewijs zien waaruit zou blijken dat medewerkers haar namens Buckingham Palace bespioneerden.

"Wat de BBC heeft gedaan, is een ingreep in de werkelijkheid die ver over de schreef gaat", aldus Vrij Nederland-hoofdredacteur Wijndelts. "Ik denk dat we het erover eens zijn dat de BBC hiermee veel te ver is gegaan."

Osama bin Laden

Er zijn wel situaties denkbaar waarin het geoorloofd is om de geïnterviewde onder valse voorwendselen te spreken te krijgen, vindt hij. In het Mediaforum wordt de overleden Al-Qaida-leider Osama bin Laden gebruikt om een situatie te illustreren waarbij liegen om journalistieke redenen wél kan.

"Stel je moet liegen om hem aan het praten te krijgen. Voordat de uitzending begint leg je aan de kijkers uit hoe dat interview tot stand gekomen is. Dan ben je transparant naar je publiek."

Geloofwaardigheid journalistiek

Zelfs jaren na dato was dit onderzoek en de excuses nog nodig, denkt Wijndelts. "Het is belangrijk dat de kijker van de BBC transparantie krijgt over wat er is gebeurd. Dat is cruciaal", zegt hij. "Een fout kun je een nieuwsorganisatie nog vergeven, maar daar onduidelijk over doen, is funest voor het vertrouwen in de journalistiek."

De BBC heeft wel nog heel wat uit te leggen aan de familie van Diana en daarbij is het allemaal wel wat laat, vindt Wijndelts. "Ik zeg niet dat het op tijd is, maar het is goed dat ze het doen."

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Roos Schlikker

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie