Cultuur & Media
BNNVARA

Trauma's verwerken via een 'Metoo'-musical: 'hard nodig'

foto: Flickr
  1. Nieuwschevron right
  2. Trauma's verwerken via een 'Metoo'-musical: 'hard nodig'

Vanaf 23 juni is de nieuwe musical 'De Lokroep' te zien in verschillende theaters. In de voorstelling komen verschillende grensoverschrijdende situaties voorbij die het thema van MeToo onder de aandacht brengen. In Vroeg schoof MeToo-coach Legien Warsosemito-Schenk aan over de vraag hoe traumaverwerking van seksueel overschrijdend gedrag op verschillende plekken - zoals het theater - vorm krijgt.

Vanuit haar werk ziet Warsesomito dagelijks slachtoffers van overschrijdend gedrag of verkrachtingen. Hoe zij dat trauma verwerken verschilt per persoon. Een theatervoorstelling kan daar bij helpen: "iedereen neemt informatie op andere manieren tot zich. Op hoe meer plekken informatie en voorlichting naar voren komt, hoe meer slachtoffers het bereikt. En dat is nodig, want 45 procent van de vrouwen maakt dit mee en komen er gemiddeld pas na zestien jaar mee naar buiten."

Triggers en flashbacks

Het is niet de eerste keer dat een theatervoorstelling dit thema behandelt. Eerder speelde de voorstelling 'In het Licht' over het misbruikverleden van Karin Bloemen. Warsosemito-Schenk zag hier wat een voorstelling als deze met slachtoffers deed: "Het ging enorm onder ieders huid zitten", herinnert ze, "het was daarom goed dat mensen niet alleen kwamen. Het leverde triggers en flashbacks op. Na de voorstelling gingen mensen met elkaar in gesprek, en zeiden heel open 'ik ook.' Het stukje herkenning en gesprek bij het publiek werkte ontzettend helend. Iedereen zou zo'n voorstelling, podcast of serie moeten meemaken."

Wetsvoorstel

Naast dit soort maatschappelijke initiatieven, wordt er ook in politiek Den Haag gekeken naar deze thema's. Er ligt een wetsvoorstel klaar. "Tot nu is er alleen sprake van verkrachting wanneer er sprake is van dwang of geweld. Vaak is dat bij verkrachting niet het geval - kijk alleen al naar de situaties rond The Voice. Dat wordt anders." Warsosemito-Schenk hoopt dat deze modernisering van de wet snel geregeld is: "we zitten nu in een situatie waarbij slachtoffers die aangifte doen van verkrachting nul op het rekest kunnen krijgen, terwijl ze dat bij het nieuwe wetsvoorstel niet was gebeurd. En een nieuwe, strengere wet zal ook afstralen op de rest van de samenleving."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hier de hele aflevering terug: - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie