Cultuur & Media
KRO-NCRV

Trump en Jensen: onwaarheden in tijden van corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump en Jensen: onwaarheden in tijden van corona

In Amerika wordt de roep groter om de dagelijkse persconferenties van Donald Trump niet meer uit te zenden. Hij zou zoveel leugens vertellen rondom het coronavirus dat de zenders het niet meer verantwoordelijk vinden om het uit te zenden. Hoe moeten media omgaan met leugens en onwaarheden in tijden van corona?

Een kleine greep uit de opmerkingen van de Amerikaanse president die feitelijk onjuist bleken. Zo zei Trump dat de VS 1,4 miljoen coronatesten had klaarliggen, maar dat bleek nog geen één tiende te zijn.

Daarnaast sprak hij over defensieschepen die ingezet zouden worden, maar deze zijn nog lang niet beschikbaar en eerder sprak hij de Amerikanen toe dat het virus op wonderbaarlijke manier zou verdwijnen.

Uitspraken Trump ontkracht door journalist Rachel Maddow


Grootste baas van Amerika

Volgens Omroep Brabant-hoofdredacteur Renzo Veenstra moet je de persconferentie van Trump – ook als hij aantoonbaar onjuistheden verkondigt – wel uitzenden. "Het is de grootste baas van Amerika die dit soort dingen zegt."

Vervolgens moeten zijn uitspraken meteen op feitelijke juistheid worden gecheckt door media, denkt hij.

Vertrouwen in de media

Veenstra haalt in het Mediaforum van Spraakmakers ook een onderzoek uit Engeland aan, over het vertrouwen dat mensen daar hebben in nieuwsmedia inzake corona. "Mensen geloven eerder hun baas, collega of het staatshoofd dan media." Volgens Veenstra moeten media vooral het tegendeel bewijzen door deskundigen aan het woord te laten.

Gebed zonder eind

"Hij liegt alles bij elkaar, maar je moet het wel laten horen. Het is wel de president van Amerika", zegt Omroep MAX-baas Jan Slagter. Hij noemt het een gebed zonder eind om Trumps uitspraken te ontkrachten, maar juist dat is ontzettend belangrijk in deze tijd.

"Hij heeft altijd zijn weerwoord klaar. Laatst vroeg een journalist wat Trump zou willen zeggen tegen de Amerikanen die zich nu zorgen maken. Dan zegt hij gewoon: 'Jij bent een waardeloze journalist.'"

Robert Jensen

Van een andere orde van grootte, maar ook schadelijk, noemt Veenstra de uitspraken van Robert Jensen. Hij beweert onder meer op YouTube dat het coronavirus nonsens is, dat het een staatsgreep is, bangmakerij en hij roept op om media en politici niet te geloven.

"Ik weet dat vrijheid van meningsuiting heilig is," zegt Veenstra, "maar ik vind het bizar wat daar wordt gezegd en hoe mensen erop reageren."

Robert Jensen tijdens het vierde partijcongres van FvD

Online

Volgens Veenstra is het onterecht om je over iemand als Jensen niet druk te maken omdat hij op YouTube zit. "Zijn video’s worden 300 tot 400 duizend keer bekeken op die platforms. Vergis je niet, dat is soms meer dan er mensen naar een landelijke zender kijken."

Veenstra schrikt van deze uitspraken omdat ze gedaan worden door iemand zoals Jensen, die toch een publieke functie heeft.

Slagter noemt het "misdadig" dat mensen zoals Jensen op deze manier profiteren van de coronacrisis. Volgens hem moet je berichten als deze ontkrachten en daar deskundigen tegenover zetten.

Het Mediaforum met Jan Slagter en Renzo Veenstra

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie