Cultuur & Media
NOS

Moeten we Brutus zien als held of als Judas?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we Brutus zien als held of als Judas?

Iedereen heeft de naam Brutus wel eens gehoord, maar veel is er niet over hem bekend. "Dat is raar", zegt hoogleraar Hans Renders in NOS Met het Oog op Morgen.

Renders bespreekt de nieuwe biografie Brutus: de nobele samenzweerder van historica Kathryn Tempest.

"Brutus kun je eigenlijk niet noemen zonder Julius Caesar te noemen. Hij is een van zijn moordenaars." Marcus Junius Brutus (85-42 v.Chr.) was een consul, filosoof en schrijver van goede komaf. Renders: "Hij kwam in een milieu terecht van mensen die zeiden dat Caesar uit principe vermoord moest worden. Al weten we natuurlijk nooit precies wat de motieven zijn geweest."

Judas

Dat heeft gezorgd voor verschillende opvattingen over Brutus. "Als je de omstandigheden niet weet, staat de poort open voor fantasieën. Brutus werd door Dante met Judas vergeleken. Maar Franse revolutionairen vonden hem weer geweldig, want hij had de macht een kopje kleiner gemaakt."

Tempest heeft een mooi overzicht gegeven van interpretaties van Brutus, vindt Renders. "Ze heeft ook alle bewaard gebleven documenten samengepakt waardoor je toch wel gaat twijfelen aan het beeld dat hij een principemoordenaar was."

Biografierubriek Hans Renders: Brutus

Ster advertentie
Ster advertentie