Cultuur & Media
AVROTROS

Luistertip van VINK: een levensles over eenzaamheid en de dood

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Luistertip van VINK: een levensles over eenzaamheid en de dood

"Je haalt er ook een levensles uit: we leven blijkbaar in een tijd en samenleving waarin het mogelijk is dat mensen weken maandenlang dood in hun huis liggen zonder dat ze opgemerkt worden", vertelt Mischa Blok in VINK, dé Podcastgids van Nederland, over de podcast die zij tipt voor VINK: De eenzame uitvaart.

#167 - Krijg ik Parkinson? - Maarten van Rossem De Podcast - De Eenzame Uitvaart - Sophie&Coco naar het einde van de loonkloof - VINK: De podcastgids van Nederland

Schrijver en coördinator van stichting De Eenzame Uitvaart Joris van Casteren maakt de podcastserie voor de Volkskrant. Als er niemand in de omgeving van een overledene gevonden wordt om een uitvaart te regelen, zorgt Van Casteren met zijn stichting voor een waardig afscheid. Hij doorzoekt de vergeten levens van mensen, vraagt een dichter een gedicht te maken, en de verhalen die hij vindt publiceert hij in de krant en nu dus ook in deze podcastserie.

Hoe ruikt de dood?

Podcastmaker Laura Kors is te gast om te praten over haar eigen nieuwe serie 'Krijg ik Parkinson?'. Zij vertelt over de serie De eenzame uitvaart: "het zijn de details die het 'm doen. De lange nagels, het geluid van het schuiven van de muren van troep. Podcastmaker Tom Jessen, bekend van onder meer Maarten van Rossem - de Podcast: "Wat echt indruk maakte is dat-ie op een gegeven moment zei, hoe ruikt de dood? Schijnbaar is dat een zoetige lucht. Een geur die steeds sterker werd. De geur van iemand die achter een deur ligt en dood is."

Volgens Jessen is Van Casteren een begenadigd verteller. "Zijn stem past bij het onderwerp. Het tempo waarmee hij het vertelt, de toon die hij aanslaat, het was meteen raak. Kors: "Maar zoveel aandacht voor mensen na hun dood, je zou willen dat er een klein stukje van al die aandacht was geweest terwijl ze nog in leven waren geweest. Dat zet je wel aan het denken."

Meer podcasttips? Luister de aflevering van VINK!

#167 - Krijg ik Parkinson? - Maarten van Rossem De Podcast - De Eenzame Uitvaart - Sophie&Coco naar het einde van de loonkloof - VINK: De podcastgids van Nederland

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie