Cultuur & Media
EO

'Politiek moet zich niet bemoeien met Ongehoord Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politiek moet zich niet bemoeien met Ongehoord Nederland'

De soap rondom de omroep Ongehoord Nederland gaat maar door. Na twee eerdere sancties van de NPO, dreigt er nu een derde sanctie voor de jonge omroep. Een meerderheid van de Kamer wil dat ON uit het bestel verdwijnt. "Griezelig", vindt mediajournalist Mark Koster, "dat Kamerleden zich bemoeien met de inhoud van programma’s."

Koster kruiste in Dit is de Dag de degens met Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA, die graag ziet dat de Staatssecretaris voor Cultuur en Media, ingrijpt. In de mediawet staat dat de licentie van en omroep al kan worden ingetrokken bij twee sancties en er lijkt in dit geval dus al een derde opkomst. “De wet mag geen dode letter zijn”, vindt Mohandis. “Een paar gele kaarten is rood en nu is er een derde, dus dat wordt nu donkerrood. Dan houdt het op, alle omroepen moeten zich aan de regels houden”, vindt hij.

Mohandis staat niet alleen in dit standpunt. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met hem eens.

Moet Ongehoord Nederland van de buis?

'Bij andere omroepen óók problemen'

Koster vindt het "ontzettend griezelig dat Kamerleden zich bemoeien met de inhoud van programma's." Daar gaat de NPO over, vindt hij: "De NPO is de scheidsrechter én de VAR."

Bij de NPO gaat in het bijzonder de ombudsman hierover, een positie die nu wordt ingevuld door Margo Smit. Daar zijn klachten binnengekomen over Ongehoord Nederland, waarna de NPO de eerste twee sancties gaf. Koster is kritisch: "De ombudsvrouw heeft het over een 'stelselmatige overtreding van de journalistieke normen en waarden', maar ze heeft er niet één aangegeven. Er zijn alleen maar wat flarden. De tweede sanctie ging over slecht samenwerken, maar dat is een heel arbitrair iets. Hoe meet je dat?"

Koster wijst op andere omroepen die ook wel eens over de schreef gaan: "Er worden wel meer rare dingen verspreid bij de publieke omroep. Bij BNNVARA zei een presentator dat Israël een apartheidsstaat was. Dat is ook totale onzin." Daar kwamen ook klachten over bij de ombudsman. "Maar wat krijgen we dan voor samenleving, dat mensen die ergens niet mee eens zijn een briefje kunnen sturen en weg is de omroep. Ik heb daar grote moeite mee…" aldus Koster.

Mohandis vindt dat het niet om de inhoud gaat. "Het is niet relevant wat ik leuk of niet leuk vind. In het verleden heeft de PvdA ook gestaan voor WNL en Powned, omdat het goed is voor de pluriformiteit van het bestel."

Elf sancties

Media-advocaat Emiel Jurjens zet de zaak in een wat breder perspectief: "Het Europees Hof heeft toevallig vorig jaar een zaak behandeld waarin ook de licentie van een omroep werd ingetrokken, in Moldavië", vertelt hij. "Kort samengevat is de uitingsvrijheid heel ruim, maar niet onbeperkt. In Moldavië is er elf keer een sanctie opgelegd en daarna was het wel genoeg."

Mark Koster vindt de drie sancties voor ON echt te weinig. "Ze moeten meer kansen krijgen. Ik ben voor de Moldavische variant."

Ster advertentie
Ster advertentie