Cultuur & Media
VPRO

Zelfs projecten búíten de aarde worden door Covid-19 beïnvloed

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs projecten búíten de aarde worden door Covid-19 beïnvloed

Astronoom Marc Klein Wolt heeft een droom, maakte een plan en voerde het uit. Hij wil met een radiotelescoop aan de achterkant van de maan metingen doen die iets kunnen verraden over de tijd vlak ná de oerknal. Om dit te verwezenlijken ging hij in zee met opkomende ruimtemacht China. Een samenwerking die niet zonder risico blijkt. En hoe nu verder, nu corona de wereld heeft platgelegd?

Pieter van der Wielen spreekt met Marc Klein Wolt in Nooit Meer Slapen:

{podcast audio="125404" caption="Marc Klein Wolt over zijn project in de ruimte:" }

Alles ligt stil

Reizen is door het coronavirus geen optie meer. "Dat is op zich wel fijn als je bekijkt hoeveel tijd ik in China doorbracht", vertelt de astronoom. Nu kan hij thuis weer aan tafel zitten met zijn gezin. "Het voelt een klein beetje als een vakantie, heel raar. Verder ligt alles stil."

En zo dus ook zijn project met de antenne op de 'dark side of the moon'. De antenne is gelanceerd en veilig op bestemming aangekomen. En nu zou een nieuwe fase beginnen: metingen doen. Maar ook in de buitenaardse wetenschap ligt alles even stil.

Het knelpunt in het onderzoek is vooral hoe ze de data van het instrument in de ruimte, naar Nederland krijgen. "En vooral het stukje van China naar hier is moeilijk. De bureaucratie is enorm en in China is alles op slot gegaan."

Marc Klein Wolt was net terug uit China toen hij hoorde over het coronavirus.

Samenwerking met China

Je hoopt op wereldwijde samenwerking in tijden van een pandemie. En je vermoed internationale samenwerking op het gebied van wetenschap over de ruimte buiten onze aardbol. Maar gaat het er in werkelijkheid aan toe in ruimteonderzoek?

Marc Klein Wolt: "Als je iets voor het eerst doet – zoals samenwerken met China – dan moet je dat verkennen. Eerst moet je elkaar leren kennen en elkaar leren vertrouwen. Er waren veel problemen maar langzaamaan vinden we daar oplossingen voor. Ik merk dat er veel meer vertrouwen is gekomen en meer bereidheid om problemen op te lossen."

Quote

De lancering was het vetste geluid wat ik ooit heb gehoord, onbeschrijfelijk

Marc Klein Wolt, astronoom

Een spannend project

De maan biedt toegang tot geluid wat we op aarde niet kunnen opvangen, wat achter de maan is het een stuk stiller als het ware. Marc en zijn team wil horen wat er in de ruimte voor geluid klinkt – dat leert ons iets over het heelal.

"Het grote wetenschappelijke doel is straling opvangen uit het vroege heelal, dat is de periode van voordat er sterren waren. Wat er zich toen afspeelde in de ruimte, dat is de grootste schat die nu nog verborgen zit."

Ondanks dat het project nu tijdelijk even stil ligt, wordt het vervolgd...

Over het avontuur en de missie van Marc Klein Wolt maakte documentairemaker Saar Slegers de podcastDe man en de maan.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie