Cultuur & Media
VPRO

Eline Arbo: 'Ik denk dat we persoonlijk meer moeten opofferen'

foto: Toneelschuur Productiesfoto: Toneelschuur Producties
  1. Nieuwschevron right
  2. Eline Arbo: 'Ik denk dat we persoonlijk meer moeten opofferen'

Eline Arbo groeide op in 'het Groningen van Noorwegen': Tromsø. Ze kwam naar Nederland voor een theaterregieopleiding in Amsterdam. Nu maakt ze voorstellingen en toneelbewerkingen van boeken of oude stukken. Binnenkort verschijnt haar bewerking van het boek van Édouard Louis: Weg met Eddy Bellegueule.

Ze is te gast in Nooit Meer Slapen en vertelt over haar werk en haar activistische karakter met Pieter van der Wielen.

{podcast audio="124071" caption="Eline Arbo in Nooit Meer Slapen:" }

Demonstraties en protest

Moeten we radicaal zijn, of moeten we juist de nuance blijven zien? En hoe ver moeten we gaan met het maken van offers? Eline Arbo groeide op in een gezin waar demonstreren zo normaal was als naar de kerk gaan voor andere gezinnen. "Mijn ouders stonden op de barricades. Ze hebben een idealisme doorgegeven."

Quote

Voor mij is het geloof in een andere, betere wereld nu heel goed voelbaar.

Eline Arbo, Theatermaker

Maar de manier waarop haar ouders leefden, zo wilde Arbo dat niet voor zichzelf. "Het is goed geweest dat ik mocht breken met hun idealisme en het demonstreren. Ik wilde het anders, en gelukkig kreeg ik de kans om mijn eigen weg te vinden."

Toch komt ze steeds juist ook weer terug bij haar protesterende, opstandige en demonstratieve roots. "Ik denk zeker dat we anders kunnen leven. Dat we meer persoonlijke opofferingen moeten maken. Ik denk dat we niet elke vakantie ergens heen moeten vliegen, ik denk dat we minder, of geen vlees moeten eten. Ja, dat denk ik."

Geëngageerd theater

Met haar werk wil ze mensen engageren én ontroeren. Die twee kunnen hand in hand gaan: "Mensen hebben bij geëngageerd theater het beeld dat het niet leuk is omdat ze dan een verhaal krijgen met een heel duidelijk moraal. Zo van: 'Dit moet je vinden van de wereld'. Maar ik voel juist dat je een verhaal met heel veel verbeelding én met heel veel vragen kan maken."

Quote

Ik ga niet een stuk maken, alleen omdat het stuk mooi is

Eline Arbo, Theatermaker

Volgens Eline Arbo leven we volgens een aantal regels. Maar die regels zijn ook maar door onszelf bedacht. "Kunnen we niet anders leven, kunnen we geen andere manieren bedenken?" die vragen wil ze stellen. En het theater is volgens haar de perfecte plek daarvoor. De plek om regels uit te dagen, om te kijken wat mooi is en wat raar is; wat we moeten omarmen en wat we moeten veranderen.

Een betere wereld, daar maakt ze zich graag hard voor. Zo ook met haar nieuwe voorstelling, Weg met Eddy Bellegueule. Een bewerking van het boek van Édouard Louis "Er zit een enorme noodzaak in het boek. Eddy Belleguele is het slachtoffer van de slachtoffers. De mensen die hem tot slachtoffer maken, zijn zelf óók slachtoffer. En hoewel het verhaal gaat over een heel specifiek geval: een homoseksuele jongen die opgroeit in Frankrijk, heeft het ook iets heel universeels."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie