Cultuur & Media
NOS

Maastricht staat stil bij werken van Tolkien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maastricht staat stil bij werken van Tolkien

Overmorgen is het 50 jaar geleden dat John Tolkien overleed, de Britse schrijver van onder meer klassiekers als De Hobbit en In de ban van de Ring. Om zijn leven te herdenken besteedt Maastricht de hele maand september aandacht aan "de vader van de moderne fantasieliteratuur". Jan van Breda is voorzitter van het Nederlandse Tolkien Genootschap Unquendor. Hij vertelt over zijn fascinatie met Tolkien in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Wij zijn al 40 jaar actief als Tolkien-genootschap. En we zijn ook zeker bezig met de serieuzere kant van Tolkien. Er wordt nog steeds heel veel onderzoek gedaan, ondanks dat het 50 jaar geleden is dat hij is overleden. Daar dragen wij ook aan bij. Maar de gezelligheid staat bij ons wel voorop. Een hobbit-waardig leven."

'Midden-Aarde voelt heel echt'

"Het bijzondere van Tolkien is dat hij erin is geslaagd om een wereld te creëren die heel tastbaar is," vertelt Van Breda, "Hij dacht niet alleen na over bijvoorbeeld de talen die er gesproken werden, maar hij ontwikkelde ook hele nieuwe talen. Hij was ook hoogleraar Engels."

"Daarnaast bedacht hij hele volken met een eigen geschiedenis. Dat maakt de wereld van Midden-Aarde een hele echte wereld. Heel veel mensen worden daarin gezogen. Daar ben ik zeker niet de enige in. Hij is nog steeds razend populair, over de hele wereld."

Ontsnappen naar andere wereld

"Toen ik 15 was heb ik de Hobbit in een keer uitgelezen. Gelijk daarna ben ik begonnen aan In de Ban van de Ring. Je ontsnapt als het ware naar een andere wereld. Daarom zijn er ook veel mensen die het verhaal naspelen met kostuums en al."

"Voor mij gold dat willen ontsnappen ook. Ik vind het nog steeds heel leuk om In de Ban van de Ring te lezen. Veel mensen lezen het boek elk jaar opnieuw."

Maastricht herdenkt schrijver Tolkien

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie