Cultuur & Media
NOS

Rotterdams Philharmonisch Orkest viert Beethovenjaar online

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdams Philharmonisch Orkest viert Beethovenjaar online

2020 had het Beethovenjaar moeten worden, maar – u raadt het al – door corona liep alles net even anders. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest besloot om het jaar toch met de componist te eindigen. Met uitvoeringen van zijn symfonieën online.

"Deze hele maand verschijnt iedere dinsdag en donderdag een nieuw kamerarrangement. Van de eerste tot en met de achtste symfonie", vertelt Floris Don, programmeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in NOS Met het Oog op Morgen. Eerste violiste Alexandra van Beveren vult aan. "De negende wordt dan met het voltallige orkest gespeeld in Ahoy op Oudejaarsdag."

Video niet beschikbaar

Beiden zijn het erover eens dat de muziek van Beethoven nog altijd diepe indruk maakt. "Het is heel menselijk", zegt van Beveren. "Je kan je relateren aan hem en de muziek voelen." Ook de persoon van Beethoven maakt het indrukwekkend, voegt Don toe. "Hij werd op jonge leeftijd doof, maar zijn muziek blijft daarna vol leven."

De arrangementen die gespeeld worden zijn kamerarrangementen, duidelijk anders dan met een voltallig orkest. "Dit orkest bestaat al 100 jaar. Ze zijn niet gewend om zomaar concepten om te gooien die goed werken, maar met deze crisis moet dat wel. Het was leuk om te zien hoe ze zich daar volledig op storten," vertelt Don.

Tijdens de tweede lockdown wilden de leden niet stilzitten. "Op YouTube werd gezocht en er werd zelfs gemaild naar Bonn, waar een Beethoven-archief zit, om nieuwe arrangementen te vinden. Die hebben we allemaal beluisterd en uiteindelijk kozen we voor de arrangementen waarbij zoveel mogelijk diverse mensen aan bod komen," legt van Beveren uit. "Er was ontzettend veel animo, dus het is helaas niet gelukt om iedereen die mee wilde doen in de eerste acht arrangementen in te plannen."

Normaal heeft programmeur Don twee of drie jaar de tijd om alles rond te krijgen, maar nu moest het in vijf weken. "Dan kom je er – eigenlijk net als bij de ontwikkeling van het coronavaccin – achter dat het wel degelijk mogelijk is om iets heel bijzonders in korte tijd neer te zetten."

De symfonieën zijn te vinden op de site van he Rotterdams Philharmonisch Orkest.

OOG Beethoven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie