Cultuur & Media
KRO-NCRV

Elfie Tromp over protestliederen: 'Met muziek raak je meteen iemand in het hart'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elfie Tromp over protestliederen: 'Met muziek raak je meteen iemand in het hart'

Vrolijk, grappig, maar ook vragend, verstild, of met een gestrekt been. Het zijn allemaal kenmerken voor protestliederen wat theatermaker Elfie Tromp betreft. Met name dat laatste spreekt Tromp zelf aan. "We moeten de kracht van een protestlied niet onderschatten."

Tromp wil een ultiem protestlied voor deze tijd schrijven. Daarvoor spreekt ze elke maand vanuit Theater Walhalla in Rotterdam met een andere maker of artiest. "Iedereen heeft eigen manieren van maken en denken." Sommigen zijn heel erg op vorm en vinden rijm belangrijk, anderen willen zo hard mogelijk de boodschap overbrengen, legt ze uit.

"We moeten de kracht van een protestlied niet onderschatten. Als je muziek toevoegt, omzeil je de ratio. Je raakt iemand meteen in het hart", meent Tromp. "Een succesvol protest heeft ook succesvolle protestliederen nodig. Als woorden gezongen worden, hebben ze nog meer nut."

Waarom geen boerenslogans?

Het is een levendig genre. En we moeten het blijven bezingen óm het levend te houden. Daar maakt Tromp dus nu haar missie van. Als voorbeeld noemt de theatermaker de boerenprotesten. "Ik mis nu een protestlied voor hen. Oerend Hard was ook een protestlied, om het buitenleven te bezingen en bewieroken. En nu blijft het vrij stil. Ik hoor geen slogans."

Tromp vindt het een gemis. Of je het nu met de boeren eens bent of niet. "Ik ben blij dat mensen protesteren. Je gaat de straat op, gebruikt je democratisch recht. Ik ben blij dat er ruimte is voor iedereen om zich gehoord en gezien te voelen."

Er zit een theatraal karakter aan, meent Tromp. En de boodschap brengen, dat is het belangrijkste vindt ze. "Dat je gehoord wordt, betekent niet automatisch dat je ook je zin krijgt."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie