Cultuur & Media

Nederlandse dirigent brengt muzikale vrijheid aan Chinese musici

EONOS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse dirigent brengt muzikale vrijheid aan Chinese musici

Het leven van de Nederlandse dirigent Harmen Cnossen veranderde totaal door een optreden in het noorden van China. Na het concert kreeg hij een baan aangeboden bij het Harbin Symphony Orchestra, waarop hij besloot te verhuizen naar het verre oosten.

Niet iedere Chinese dirigent is volgens Cnossen blij met zijn komst omdat veel lokale musici rondlopen die zijn baan willen. Toch brengt de Nederlander naar eigen zeggen iets nieuws naar het orkest van Harbin. "Als ik dirigeer geef ik musici de vrijheid om te spelen. Op het moment dat het goed loopt ga ik de muziek niet kapot dirigeren. Die benadering is heel nieuw voor Chinese begrippen."

Eenzaam

Cnossen geniet van zijn pionierswerk, maar er zijn ook schaduwzijden aan het werken in het verre buitenland. "Chinezen zijn gewend om heel hard te werken en omdat ik daar zonder familie verblijf heb ik niets naast mijn werk. Ik zie best op tegen de eenzaamheid die dat met zich meebrengt. En de winters vallen daar ook al niet mee. Het kan zomaar 40 graden vriezen."

Ster advertentie
Ster advertentie