Cultuur & Media
NOS

Grote kritiek op de restauratie van Het Lam Gods

foto: Van Eijckfoto: Van Eijck
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote kritiek op de restauratie van Het Lam Gods

In België wordt al meer dan 10 jaar gewerkt aan de restauratie van het beroemdste schilderij van het land: Het Lam Gods, in de 15de eeuw geschilderd door de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Net nu de restauratie de laatste fase ingaat, eisen twee Van Eyck-kenners dat de restauratie onmiddellijk wordt stopgezet. Er zouden onherstelbare fouten zijn gemaakt. Restaurator Michel van de Laar, bekend van het tv-programma Het Geheim van de Meester. Hij vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Het Lam Gods: gerestaureerd of voorgoed beschadigd?

Video niet beschikbaar

"Een schilderij kan je het bijna niet noemen. Het is echt een groot paneel", aldus Van de Laar.

Nachtwacht van België

Het Lam Gods is een altaarstuk dat oorspronkelijk bestond uit 18 panelen. Het is gemaakt in opdracht van een koopman voor de Sint-Baafskathedraal in Gent. Hubert van Eyck was er ooit mee begonnen maar overleed voordat hij het kon afmaken. Zijn broer Jan van Eyck heeft het werk toen afgerond. In 1432 is het werk opgeleverd. Het werk bestond dus uit 18 panelen. De 18de is alleen gestolen en nooit teruggevonden.

Het is een belangrijk werk en wordt gezien als de Nachtwacht van België. De restauratie is al een lange tijd gaande en nu is er dus flinke kritiek. Onder andere van Hélène Verougstraete, emeritus-hoogleraar kunstgeschiedenis aan de KU Leuven. Zij is zelf betrokken bij de restauratie en trekt nu aan de bel. Volgens haar wordt alles van Jan van Eyck weggekrabd.

Kop van het lam totaal anders

Bij de restauratie wordt een laag eraf gekrabd wat volgens het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) niet bij het werk hoort. Verougstraete zegt alleen dat dit niet klopt. Ook de latere lagen die erop zijn geschilderd zijn bijvoorbeeld al heel oud. In de restauratie is goed te zien al dat de kop van het lam totaal anders is.

"Er zijn meerdere dingen drastisch veranderd", aldus Van de Laar. Zo zou er een kasteeltje totaal verdwenen zijn. Iets wat volgens de critici juist erg belangrijk was in het werk. Van de Laar zelf is het niet met alle kritiek eens, toch vindt hij ook dat er argumenten extra zijn toegevoegd door het KIK die niet hadden gehoeven. Dit zou dus kunnen zorgen voor twijfels. Of het nog goed komt met de restauratie is de vraag.

OOG - restauratie

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie