Cultuur & Media

Imanuelle Grives: waarom we het fijn vinden als mensen onderuitgaan

KRO-NCRV
foto: Jinek/screenshot RTLfoto: Jinek/screenshot RTL
  1. Nieuwschevron right
  2. Imanuelle Grives: waarom we het fijn vinden als mensen onderuitgaan

Bij Jinek deed Imanuelle Grives voor het eerst haar verhaal. Het was een emotionele uitzending. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legt in Spraakmakers uit waarom we het fijn vinden om naar andermans ellende te kijken.

Actrice Grives werd vorig jaar gearresteerd op muziekfestival Tomorrowland in België wegens drugsbezit. Het interview bij Jinek is door bijna 800 duizend mensen bekeken en ook de kranten en internetpagina’s staan er vol mee. Volgens Scherder vinden we het aantrekkelijk om te zien wanneer andere mensen onderuitgaan.

Jaloezie

Dat kan komen door jaloezie, aldus Scherder. "Iemand heeft het goed en dat wil je zelf ook. Als zo’n persoon onderuit gaat, dan vinden we dat fijn." Uit onderzoek is gebleken dat jaloezie in de hersenen waarneembaar is als fysieke pijn. "Wij willen altijd van pijn af en wanneer iemand onderuitgaat komt er dopamine vrij; een prettig beloningsgevoel."

Quote

Ik heb zitten kijken naar een actrice

Jan Slagter

Meevoelen

Volgens Scherder kan het ook anders. "Als een verhaal oprecht binnenkomt, dan voel je met iemand mee. We kunnen spiegelen en dan huil je met iemand mee."

Dat gebeurde niet bij Omroep Max-baas Jan Slagter. Hij was niet overtuigd van haar verhaal. "Ik heb zitten kijken naar een actrice. Ze ging alle kanten op met haar emoties. Dan weer een lach, dan maakte ze weer een grapje."

Geen antwoord

Vlak na de arrestatie zei Grives dat ze de drugs voor het oefenen van een rol bij zich had, dat zwakte ze nu af. Slagter vindt het jammer dat er veel gezegd en geschreven is over de zaak, maar dat er uit het interview bij Jinek niet duidelijk werd of ze de drugs had meegenomen om mee te dealen. "Zij maakt mij niet wijs dat dit arsenaal aan drugs voor eigen gebruik was."

Omheen draaien

Volgens Slagter draaide de actrice er omheen. "Op het moment dat ze brak ging het meer over het feit dat haar moeder haar had gebeld om te zeggen dat ze altijd van haar zou blijven houden." Slagter vond het lastig te geloven. "Geef het dan gewoon toe."

Volgens chef digitaal bij het AD Jaap van Zessen kwamen de excuses van Grives te vroeg. "Het was hetzelfde verhaal als in de de rechtszaal." Daarbij vond hij het niet handig dat de actrice op de vraag of ze óóit nog drugs ging gebruiken antwoordde: "Ja, misschien wel." Van Zessen: "Als je sorry zegt, dan moet je met een beter verhaal komen."

Ster advertentie
Ster advertentie