Cultuur & Media
BNNVARA

Een game om de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten

foto: My Memory Of Usfoto: My Memory Of Us
  1. Nieuwschevron right
  2. Een game om de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten

De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog lijkt langzamerhand te vervagen. Met name omdat de oorlog steeds verder achter ons ligt en er nog maar weinig ooggetuigen onder ons zijn. Sinds vorige week bestaat er echter een spel, My Memory Of Us, wat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend tracht te houden, maar dan zónder het geweld zoals in de populaire oorlogsspellen. In De Nieuws BV praten docent en gamerecensent Soraya van der Weiden en programmamaker Nicolaas Veul over het spel.

Vriendschap

De game ‘My Memory Of Us’ gaat in eerste instantie over vriendschap. Een meisje en een jongetje raken bevriend met elkaar en beleven allerlei avonturen. Op een dag raken de twee kinderen in de problemen. Het meisje wordt rood gemarkeerd waarna zij gezocht wordt door kwaadwillende robots. Aan de speler is het de taak door middel van rennen, springen, sluipen en het oplossen van puzzels om uit handen te blijven van het kwaad.

Quote

Wanneer het meisje gemarkeerd wordt, moeten ze vluchten om uit handen te blijven van de kwade buitenwereld

Soraya van der Weiden

Symboliek

In eerste instantie lijken de rode markering en de robots niets met de Tweede Wereldoorlog te maken te hebben. In ‘My Memory Of Us’ is dit echter wel het geval. De makers benoemen nergens expliciet dat de game over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging gaat, maar volgens docent en game-recensent Soraya van der Weiden blijkt dit toch duidelijk zo te zijn. Ze legt uit dat de rode markering symbool staat voor de gele Davidster die de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten dragen en dat de robots kenmerkende kleding en helmen dragen die sterk aan de Nazi-kostuums doet denken. Ook hebben de ontwikkelaars persoonlijk verhalen verwerkt in de game. Zo kun je in de game een aantal anti Nazi-pamfletten verzamelen welke de opa van één van de makers in de Tweede Wereldoorlog verspreidde.

Programmamaker en gamer Nicolaas Veul is enthousiast over de manier waarop de symboliek centraal staat in het spel. Volgens hem zorgt de game er op deze manier voor dat de symbolen van de Tweede Wereldoorlog weer waarde krijgen. Door het entertainment element van de gewelddadige oorlogsgames zijn we uit het oog verloren hoe gruwelijk de oorlog eigenlijk was. My Memory Of Us brengt het gevoel van een oorlog heel subtiel in beeld. Door de verhalende wijze waarop de game vormgegeven is, kan het een mooie tegenhanger zijn.

Quote

Deze game is een mooie manier om de symbolen van de oorlog te pakken en ze weer waarde te geven in plaats van dat ze waarde verliezen

Nicolaas Veul

Onderwijs

Nu het onderwijs naar nieuwe middelen zoekt om de Tweede Wereldoorlog levend te houden, zijn Soraya en Nicolaas het met elkaar eens. Deze game kan een uitstekende manier zijn om jonge kinderen bekend te maken met de oorlog. Juist omdat dit thema op hele subtiele, maar toch duidelijke manier wordt vormgegeven. Kinderen zullen nog niet alles begrijpen, maar het eerste zaadje wordt door deze game al wel geplant. Bovendien wordt de Tweede Wereldoorlog nu niet enkel als amusement gepresenteerd, maar is het ook daadwerkelijk een leerzame ervaring.

Tranentrekker

Toch is het spel niet enkel indrukwekkend voor jonge kinderen. Soraya speelde My Memory Of Us al uit en hield het op het einde niet droog. Bij de vraag of de game een mooi einde heeft zei ze: "Het einde van de game; er ging niet één zakdoekje doorheen, maar een hele doos. Het is verschrikkelijk mooi."

My Memory of Us 18-10-2018

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie