Cultuur & Media
NOS

Hoe valt het Amerikaanse christendom te rijmen met de ideeën van Trump?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe valt het Amerikaanse christendom te rijmen met de ideeën van Trump?

Voor zijn driedelige serie ‘God, Jesus, Trump!’ reisde presentator Tijs van den Brink af naar de Verenigde staten. Hij onderzocht hoe het christendom te rijmen valt met Donald Trumps gedrag en ideeën. Waarom kiezen Amerikaanse christenen voor Trump en hoe kijken ze nu tegen de voormalige president aan?

Tijs van den Brink over zijn nieuwste serie “God, Jesus, Trump!”

"Ze redeneren heel doelmatig. Ze willen een aantal dingen geregeld hebben. Dat ging toen nog over abortus natuurlijk. Ze wilden een pro-life president, een betere positie voor Israël en een sterke economie. Dat heeft Trump geleverd", vertelt Van den Brink in NOS Met het Oog op Morgen. "Heel veel van die christenen zeggen: het is misschien een rare man. Maar we hebben geen zondagschoolmeester gekozen, maar een president. Hij moest leveren en dat heeft hij gedaan."

Capitoolbestorming

Van den Brink was er vlak voor en na de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. Die dag heeft de mening van wat Amerikaanse christenen wel wat veranderd, zegt Van den Brink. "Ik vond het echt een andere teneur van Trump ten opzichte van toen. Ze zeiden: het is allemaal niet fraai wat hij heeft gedaan. Maar het ius ook niet zo dat ze dan zeggen: hij moet weg en hij moet nooit meer terugkomen."

Volgens Van den Brink hopen de meeste christenen nu op een andere Republikeinse kandidaat. "Wel met dezelfde politiek als Trump. Maar als hij het zelf weer doet, gaan we toch weer op hem stemmen."

Waarheid

In een van de afleveringen reist Van den Brink af naar de staat Michigan waar hij Ed McBroom opzoekt, de republikeinse senator die de zogenaamde verkiezingsfraude onderzocht. "Dit is echt een man waarvan ik denk dat hij het goede probeert te doen. Hij is de verkiezing gaan onderzoeken, omdat daar zoveel onrust over was. Hij heeft de zorgen van de mensen heel serieus genomen en is dat gaan onderzoeken. Hij komt de conclusie: er is veel fout gegaan, maar ook als alles precies goed was gegaan, had Biden nog steeds gewonnen."

"Tot zijn stomme verbijstering ziet hij dat mensen uit zijn omgeving, waarvan hij dacht dat het vrienden waren, zich echt van hem afkeren en zeggen: jij gaat naar hel", zegt Van den Brink. "Een deel van die achterban wil echt niet weten wat er echt aan de hand is."

Complottheorieën

Voor de documentaire heeft Van den Brink ook gepraat met complotdenkers in de staat Montana. Zij waren ook bij de Capitoolbestorming. "Een man zegt: we waren bij het Capitool en Trump vroeg ons vreedzaam daar naartoe te lopen. Wij zijn daar vreedzaam naar binnen gegaan. Alle rellen die jullie hebben gezien, zagen wij niet. Die man ontkende ook dat er iets niet vreedzaam was gebeurd", legt de presentator uit. "Maar later op dezelfde plek kwam ik iemand tegen die er ook was geweest. Die zei: ik heb wel degelijk rellen gezien. Inmiddels zijn ze ook alle twee gearresteerd."

Van den Brink werd in een gesprek met een complotdenker ‘geprogrammeerd’ genoemd. "Net daarvoor had ik tegen hem gezegd dat ik gevaccineerd ben. Toen knakte er iets in hem. Tot dat moment vond hij mij wel een toffe gast. Daarna ook wel, het bleef heel vriendelijk. Maar vanaf dat moment vond hij een ‘liberal’. Uiteindelijk deugt deze jongen ook niet, opeens was ik geprogrammeerd."

Hij praatte door met de man. "Deze man, Rich Lewis, the mountain man, had ik wel een soort van klik mee. Dat vond ik wel interessant. Wij hebben een enorm zwart beeld van die complotdenkers, en inhoudelijk terecht. Maar het zijn ook gewoon mensen en je kan met ze praten. En ik hoop dat als meer mensen met ze praten er best wel wat kan veranderen."

In discussie

"Ik probeer daar een beeld te schetsen van wie die mensen zijn, want mensen in Nederland hebben daar behoefte aan. Wie zijn die mensen nou? Hoe denken ze en hoe zit hun wereld in elkaar, dus ik kan wel met het opgeheven vingertje langsgaan, maar daar schiet je niets mee op."

"Aan de andere kant probeer je ook wel uit te leggen hoe hier in Nederland wordt gedacht en hun reactie te peilen. Dat vind ik mooi om te doen."

De driedelige docuserie 'God, Jesus, Trump!' is 24, 25 en 26 oktober te zien op NPO2.

OOG tijs vd brink

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie