Buitenland
VPRO

Oorlog in Oekraïne vergroot ellende in andere crisislanden

foto: Javed Tanveer/AFP / ANPfoto: Javed Tanveer/AFP / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlog in Oekraïne vergroot ellende in andere crisislanden

De oorlog in Europa heeft een desastreus effect voor de humanitaire hulp in landen als Jemen en Afghanistan. ''Alle politieke aandacht is nu gericht op Oekraïne en dat heeft gevolgen voor de beschikbare hulp in andere landen'', vertelt hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst in Bureau Buitenland.

Noodhulp voor crisisgebieden als Jemen en Afghanistan komt in de knel

Jemen en Afghanistan

De aandacht voor de oorlog in Oekraïne is terecht, benadrukt Hilhorst. Maar die aandacht zou er ook moeten zijn voor de dramatische gevolgen verder weg. De oorlog leidt namelijk tot een acute crisis in landen als Jemen en Afghanistan. ''De graanprijzen zijn fors gestegen, waardoor meer mensen honger gaan lijden. Ook wordt wordt de humanitaire hulp duurder, omdat die ook afhankelijk is van graan'', zegt Hilhorst. OCHA, de wereldwijde organisatie van de VN die humanitaire hulp coördineert, slaat alarm.

De belangrijkste donors van humanitaire hulp zijn de VS, de EU en de afzonderlijke EU-landen. De grote vraag is of zij, nu alle ogen gericht zijn op Oekraïne, bereid zijn om evenveel geld te doneren aan andere landen. ''Op een bijeenkomst voor Jemen vorige week is maar een derde toegezegd van wat dat land nodig heeft. Maar liefst 85 procent van de bevolking heeft directe hulp nodig. OCHA is bang het budget niet rond te krijgen'', zegt de hoogleraar. Een andere zorg is volgens Hilhorst de politisering van de humanitaire hulp. ''Het grote probleem is de toegang tot mensen die het echt nodig hebben.''

Naast Jemen wordt ook Afghanistan zwaar getroffen. Daar wordt volgens de hoogleraar nog wel humanitaire hulp geboden, maar daarvoor is samenwerking met de Taliban nodig, en dat is uiterst omstreden. "Er is internationaal 9 miljard dollar van de Taliban bevroren, omdat die niet erkend worden.'' Hulp bieden zonder de overheid erbij te betrekken, is lastig. ''Tegelijk wil je de Taliban geen vrij spel geven.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie