Buitenland
NOS

Oxfam Novib vreest tientallen miljoenen doden in ontwikkelingslanden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oxfam Novib vreest tientallen miljoenen doden in ontwikkelingslanden

Als het coronavirus zich verder over de wereld verspreidt, dreigt er in armere landen een ramp, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.

Oxfam Novib vreest tientallen miljoenen doden in ontwikkelingslanden

"Het gaat steeds slechter in een aantal rijkere landen, terwijl we eigenlijk nog maar aan het begin staan van wat het virus teweeg kan brengen in de armere landen", zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Die landen zijn er absoluut niet klaar voor. Wij maken ons daar grote zorgen over."

Oxfam verwacht dat het dodental in ontwikkelingslanden kan oplopen tot in de tientallen miljoenen, als het virus daar toeslaat. "Dat is iets waar we nu op moeten reageren, willen we daar nog een beetje sturing aan kunnen geven." Volgens de organisatie is zeker 140 miljard euro nodig om miljoenen doden te voorkomen. "We vrezen dat de impact heel groot is en daarom is er een gigantische investering nodig, zowel aan de preventiekant als aan de zorgkant."

Zo hebben ontwikkelingslanden volgens Servaes een groot tekort aan basale middelen, zoals water en zeep. "Ook is er voorlichting nodig en moet de zorg worden versterkt met onder meer personeel." Maar het belangrijkste is dat er een vaccin komt, zegt hij. "Er wordt wereldwijd aan een vaccin gewerkt, maar de vrees hiermee is dat als dat er eenmaal is, het vaak alleen beschikbaar zijn voor de rijkeren en de rijkere landen. Wij willen nu dat we als wereldgemeenschap verklaren: dit vaccin moet voor iedereen toegankelijk zijn als het er is."

Ster advertentie
Ster advertentie