Buitenland
BNNVARA

'The George Floyd Elections'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'The George Floyd Elections'

De dood van George Floyd is al ruim een week aanleiding voor hevige rellen in de Verenigde Staten. Het duurt nog vijf maanden tot de Amerikaanse verkiezingen, maar institutioneel racisme staat hoog op de publieke en politieke agenda. Wie gaat hier de vruchten van plukken? Wordt dat de president van 'Law and Order', Donald Trump? Of toch de democraat en 'verbinder' Joe Biden? Amerika-deskundige Laila Frank schoof aan in De Nieuws BV.

De invloed van de protesten op de Amerikaanse verkiezingen.

Frank geeft aan de termen 'The George Floyd Elections' en 'Race is on the ballot' al te hebben gehoord.

Je zult het terugzien

Frank: "Het racisme in Amerika wordt zeker een onderwerp bij de verkiezingen. Je zult het terugzien in spotjes en in de citaten van beide kandidaten. Het moet nog blijken hoe het electoraal uit gaat werken."

Frank vertelt dat er zoveel gebeurt in de Verenigde Staten op dit moment: "Het is een land waar zoveel gebeurt, zoals corona en werkeloosheid. De emoties zitten nu erg hoog en de protesten zijn gaande. We zitten nu in deze acute situatie maar ik denk niet dat het vijf maanden zo doorgaat. Op een gegeven moment zal het iets gaan kalmeren. Amerika is heel explosief op dit moment."

Quote

Amerika is heel explosief op dit moment.

Laila Frank

Donald Trump

Donald Trump gaf een reactie op de dood van Floyd. Hierover zegt Frank het volgende: "Hij veroordeelt de dood van Floyd en hij laat zien dat hij een president is. Daarentegen laat hij wel twee dingen liggen. Ten eerste de kern van de zaak, het institutioneel racisme. Daar zegt hij helemaal niks over en daarin biedt hij ook geen perspectief of maatregelen. Ten tweede verbindt hij niet. Dat zijn twee dingen die hij hier echt laat liggen."

Joe Biden

Ook Biden gaf een reactie op de dood van Floyd. Frank geeft aan dat het vooral Biden is die op dit moment het meeste profiteert van de situatie in Amerika. Frank: "Biden kan nu voor het eerst een landelijk podium pakken en een contrast schetsen met Trump. Hij laat zich voor het eerst echt als president zien. Hij verbindt het volk met zijn speech en biedt hoop en perspectief."

Frank: "Het klinkt gek maar Biden floreert in pijn. Hij neemt de pijn die hij heeft geleden in zijn leven mee in zijn verhalen, op dit moment wordt er heel veel pijn gevoeld en dat verbindt hij met elkaar."

Les uit de geschiedenis

Frank geeft aan dat het moeilijk is om de situatie over vijf maanden in te schatten. Frank: "Uit de rellen van de jaren '60 blijkt dat de democraten toen niet gewonnen hebben, maar dat het juist de republikeinen waren die wonnen door de angst voor het geweld, de rellen en de relschoppers. Dat is toen heel goed uitgeput in de campagne van de republikeinen."

Quote

Er is een grotere roep om verandering.

Laila Frank

Frank: "De afgelopen maanden heeft Trump heel duidelijk geprobeerd om de Afro-Amerikanen zijn campagne in te trekken. Maar 75% voelt zich meer betrokken bij de democratische partij. De steun onder de Afro-Amerikanen is niet zo groot. Er is een grotere roep om verandering."

De lokale politiek

Het is ook belangrijk om naar de lokale politiek te kijken vertelt Frank. "Dat zijn de mensen die heel veel beslissingen moeten nemen. We zijn allemaal heel erg gericht op Washington. Maar een van de mooie dingen van Amerika is dat het een lappendeken van lokale initiatieven en lokale leiders is. Er zijn bijna elke dag lokale verkiezingen."

Een van die invloedrijke lokale leiders is de rapper Killer Mike. Frank zegt het volgende over Killer Mike: "Deze man is zo krachtig. Hij heeft echt een belangrijke positie in Atlanta. Hij zegt wat veel lokale leiders zeggen: Als je verandering wilt, ga dan stemmen. Niet alleen in november, maar ook nu. Je bent zelf onderdeel van de oplossingen."

"Dat is heel verdrietig"

Frank: "Iets wat ik veel tegen kom in de zwarte gemeenschap is dat mensen zeggen: Ik ga niet meer stemmen want dit systeem werkt niet voor mij. Dat is heel verdrietig. Dat betekent dat je je geloof in de politiek hebt opgegeven. Mensen moeten vertrouwen hebben dat er iets gaat veranderen."

De invloed van de protesten op de Amerikaanse verkiezingen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie