Buitenland
NOSNTR

Rutte in Israël om te praten met Netanyahu en Abbas

foto: AVN
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte in Israël om te praten met Netanyahu en Abbas

Demissionair premier Rutte is in Israël. Daar ontmoet hij de Palestijnse president Abbas. Vanmiddag had hij een gesprek over de oorlog tussen Israël en Hamas met de Israëlische premier Netanyahu.

Rutte sprak in Israël met Netanyahu

Volgens correspondent Nasrah Habiballah heeft Rutte daar een oproep gedaan om terughoudend te zijn met het geweld. "Verder heeft hij het gehad over een humanitaire gevechtspauze, zodat er toch hulp de Gazastrook in kan", zegt Habiballah in Nieuws en Co.

Staakt-het-vuren

Het vragen om een staakt-het-vuren ligt gevoelig, zegt Habiballah. "Israël kan het opvatten dat ze totaal niet gesteund worden, maar met een humanitaire gevechtspauze kunnen Gazanen in ieder geval wat lucht krijgen en wat meer help.”

Gisteren kwam ook naar buiten dat er een Nederlandse vrouw is omgekomen in Gaza bij een bombardement. Zij zat daar samen met haar familie vast. "Daar wil Rutte meer over weten."

Belang voor Israël

"De steun is voor Israël het belangrijkste", zegt Habiballah. "Zij merken hier ook dat de publieke opinie wat aan het schuiven is in de rest van de wereld, met alle beelden die er uit Gaza binnenkomen van alle burgerslachtoffers daar. Dat doet iets met de discussie. Die discussie is aan het veranderen. Dus steun aan Israël horen ze hier graag en is ook belangrijk. Maar als we naar het grote plaatje kijken is Nederland geen belangrijke partij hierin."

Abbas

Naast het gesprek met Netanyahu praat premier Rutte ook met de Palestijnse president Abbas. Opvallend, vindt Habiballah. "Van alle wereldleiders die hier afgelopen week langs zijn gekomen, is hij de eerste die ook bij Abbas langsgaat."

Ze verwacht echter niet veel van het gesprek. "Nederland is gewoon niet een belangrijke partij hier. Bovendien is het ingewikkeld als we naar de positie van Abbas kijken, hij heeft geen controle over de Gazastrook. Zelfs op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar hij deels de leiding heeft, vertrouwt zijn eigen bevolking hem niet meer. Velen zien hem vooral als een pion van Israël, die ook nog eens als corrupt wordt beschouwd en te weinig doet voor het Palestijnse volk. Dus hij zit ook een beetje in een aparte positie hierin."

gesprek rutte netanyahu nc

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie