Buitenland
NOS

Biden beschuldigt Rusland van genocide: 'Zeker een escalatie van zijn retoriek'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden beschuldigt Rusland van genocide: 'Zeker een escalatie van zijn retoriek'

De Amerikaanse president Biden heeft de Russische invasie van Oekraïne voor het eerst genocide genoemd. Biden deed de uitspraak in een toespraak in een fabriek in Iowa. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Marieke de Vries.

Video niet beschikbaar

"Ik heb het genocide genoemd omdat het steeds duidelijker wordt dat Poetin gewoon het idee probeert uit te roeien om Oekraïens te kunnen zijn", zei hij na zijn toespraak tegen Amerikaanse media. Ook stapelt volgens Biden het bewijsmateriaal voor genocide zich op.

Biden zei verder dat het uiteindelijk aan juristen is om te beslissen of het als volkerenmoord gekwalificeerd kan worden, "maar het lijkt mij zeker zo".

Escalatie

Eerder al beschuldigde president Zelensky de Russische troepen van genocide en ook de Britse premier Johnson nam het woord in de mond na de ontdekking van honderden burgerdoden in Boetsja.

"Biden wijkt af van zijn veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken die juist vermeden om die term te gebruiken", zegt De Vries. "Biden neemt geen blad voor de mond en haalt hard uit naar Poetin. Dat is zeker een escalatie van de retoriek van Biden."

r1jn biden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie