Buitenland
VPRO

In Libië beginnen ze met vingers te wijzen: 'Derna is een spookstad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Libië beginnen ze met vingers te wijzen: 'Derna is een spookstad'

De omvang van de ramp in het Libische kustgebied is nog steeds niet te bevatten. Ook zijn er een aantal buitenlandse verslaggevers die het rampgebied bezoeken, waaronder VRT-journalist Jens Franssen. In Bureau Buitenland deelt hij zijn ervaringen. Ook Egypte correspondent Ruth Vandewalle sluit aan. Zij ziet dat de internationale hulp druppelsgewijs op gang komt. "Dit gaat over een land dat niet meer functioneert, waardoor dit zoveel erger is dan het had moeten zijn."

VPRO BB 1509 Libie

In het rampgebied

VRT-journalist Jens Franssen zit nu in Derna, "Het eerste wat mij opviel is de zoute zeelucht, daar denk je vooral aan tijdens een vakantie. Maar je ruikt dat de geur vermengt is met de geur van lijken. De hoop van deze mensen is samen met het puin en de vermisten de zee ingestroomd."

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?

De storm was voorspeld, een week daarvoor hield die in Griekenland ook al stevig huis. Vandewalle vertelt: "Het probleem was dat de regering mensen vertelde om voor een paar dagen binnen te blijven totdat de storm overwaaide. Een beter respons was dus evacuatie geweest. Dat had duizenden levens kunnen redden."

Volgens Vandewalle heeft het gebrek van een centrale regering voor veel extra leed gezorgd. Zo was er een gebrek aan coördinatie en was de dam die tijdens de storm brak slecht onderhouden. "De lokale universiteit publiceerde vorig jaar nog een waarschuwend rapport, maar de regering deed niets met die informatie."

Quote

"Niemand weet het precieze aantal, iedereen gokt"

Jens Franssen

Hulptroepen

Na vijf dagen begint de hulp vanuit het buitenland binnen te druppelen. "Er was tot gisteren nog geen gecoördineerde actie. Het is echt een improvisatieverhaal", vindt Vandewalle. Jens Franssen weet ook niet precies hoeveel slachtoffers er nu zijn. "Niemand weet het precies, iedereen gokt. Maar er zijn hele wijken weggevaagd. Hele gezinnen zijn verdwenen. Het is heel moeilijk om deze lijst op te stellen." Toch heeft het Rode Kruis in Libië een schatting gedaan. Het aantal doden nu geteld is 5.200, gewonden 7.000, 11.000 mensen vermist. Dus als je die optelt, dan zit je tegen de 20.000.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie