Buitenland
VPRO

Wie redt de laatste neushoorns? 'Stropers kunnen de beste rangers worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie redt de laatste neushoorns? 'Stropers kunnen de beste rangers worden'

Het zou zo maar kunnen gebeuren dat neushoorns binnenkort in hetzelfde rijtje als dinosauriërs en dodo’s komen te staan. Dankzij stropers en krimpende leefgebieden zal het zonder ingrijpen niet lang meer duren voor de neushoorn van onze planeet verdwijnt. Journalist en schrijver Erik van Zwam besloot te gaan kijken of de dieren nog gered kunnen worden en wie dat dan op zich neemt. Zijn reis naar Zuid-Afrika en Azië tekende hij op in zijn nieuwe boek: De laatste neushoorn. In Bureau Buitenland bespreekt hij zijn bevindingen.

VPRO BB 1509 Neushoorn

Hoorn is goud geld waard

Een grote bedreiging voor de neushoorn zijn stropers. Een kilo hoorn zou op de Chinese markt ongeveer even duur zijn als een kilo goud: criminelen zien dan ook volop mogelijkheden in de handel. 'Bushmeat' is een ander probleem: honger en armoede onder de lokale bevolking leidt tot stropen van de wilde dieren voor voedsel. Daarbij komt dat stropers bijna nooit door de overheid worden aangepakt.

Van Zwam vertelt over een rechtszaak die hij bijwoonde tegen de beruchte stroper met de bijnaam Big Joe. "De hele rechtbank werd omsingeld door dorpsbewoners die wilden dat hij werd vrijgelaten. Big Joe wordt als een Robin Hood gezien, omdat ze dankzij hem geld kunnen verdienen." Ook speelt corruptie een rol. "Veel rechtspersonen worden omgekocht," vertelt Van Zwam. "Zo kunnen stropers hun gang blijven gaan."

Race tegen de klok

Het aantal nog levende neushoorns is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Zo zijn er van de Sumatraanse neushoorn nog 49 over. Van de noordelijke witte neushoorn leven er nog maar twee. En dat zijn ook nog eens twee onvruchtbare vrouwtjes. Met kunstmatige inseminatie wordt geprobeerd de soort nog te redden.

Maar de beste redders komen wellicht uit onverwachte hoek: de stropers zelf. Zij kennen de gebieden en hebben veel kennis van de neushoorns. "Het loont om van natuurbescherming een verdienmodel te maken," zegt Van Zwam. "Dorpshoofden realiseren zich dat er in ecotoerisme meer toekomst zit. De hele gemeenschap heeft er economisch baat bij. Zo worden voormalige stropers de oren en ogen van de neushoorns."

Luister de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie