Buitenland
VPRO

Saoedische film laat rauwe kant van het land zien

foto: YouTube / Mandoobfilm
  1. Nieuwschevron right
  2. Saoedische film laat rauwe kant van het land zien

Corruptie, drugs en ondergrondse uitgaansgelegenheden in de Saoedische hoofdstad Riyad. In de film Night Courier zien we het land door de ogen van een Saoediër, legt journalist Abdou Bouzerda uit in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Kaskraker die alle records verbreekt

De film Mandoob, internationaal bekend onder de titel Night Courier, trekt een recordaantal aantal aan bezoekers in het Arabische koninkrijk, zegt de kenner. "Regisseur Ali Kalthami laat door de ogen van zijn dertigjarige hoofdpersonage een samenleving zien die doorgaans verborgen blijft. Als de hoofdpersoon ontslagen wordt bij een callcenter, begint hij illegaal met de verkoop van alcohol", vertelt Bouzerda. "We zien een land waarvan we vermoedden dat het bestond, maar nooit de kans kregen om het te zien. Maar het is ook een film die gewoon goed gemaakt is en daarom populair is in -en binnen Saoedi-Arabië." De film wordt deze week ook vertoond op het Palm Springs International Film Festival.

Entertainmentindustrie is de nieuwe olie

"Dat het land zoveel vrijheid laat aan de filmindustrie is revolutionair. Maar het is ook logisch", licht de Midden-Oostenkenner toe. Het is onderdeel van de diversificatie van de economie, maar het is ook omdat het Arabische land veel jongeren kent, vertelt de Journalist. "Entertainment is onderdeel van de nieuwe ruimte die de jeugd wordt gegund. Maar liefst zes op de tien Saoediers is onder de dertig. Een generatie die leeft op sociale media."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De conservatieve geest waart nog rond

"Maar dat deze film met die donkere kanten wordt vertoond in de bioscoop wil niet zeggen dat het land opeens liberaal is", benadrukt de journalist. "Alcohol is nog streng verboden in het islamitische land. En denk niet dat het koninkrijk snel een soort Westers land wordt. Maar dat er zoveel ruimte gegund wordt aan artiesten op het witte doek is bijzonder."

Hoe Ecuador een narcostaat werd & Chinagate in België - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie