Buitenland
VPRO

Eigen scriptie brengt maffialid in de problemen

foto: EPA / Matteo Corner
  1. Nieuwschevron right
  2. Eigen scriptie brengt maffialid in de problemen

Een maffia-huurmoordenaar schreef vanuit de Italiaanse gevangenis een scriptie, waarin hij wel héél veel prijsgeeft. In Bureau Buitenland vertelt Italië-watcher Sonja Pleumeekers wat er precies aan de hand is.

Bekentenis

Een 170 pagina’s tellend document dat leest als een roman, zo wordt het verslag omschreven dat het sluitstuk vormt van de studie sociologie van Catello Romano. Deze veroordeelde maffia-huurmoordenaar begon zijn studie in de gevangenis, en sloot die cum laude af met een autobiografische scriptie. "Het onderzoek gaat over de aantrekkingskracht van de georganiseerde misdaad," vertelt Sonja Pleumeekers, "en beschrijft dus ook zijn persoonlijke verhaal."

Dat verhaal begint in Romano’s jeugd, en gaat tot aan het plegen van zijn moorden, die tot in detail worden beschreven. Die openheid werd niet alleen gewaardeerd door zijn professor: ook het Italiaanse OM heeft met veel interesse meegelezen. "In zijn scriptie beschrijft Romano twee moorden waarvoor hij nog helemaal niet is veroordeeld," legt Pleumeekers uit. Deze bekentenis was reden voor het OM om tot nader onderzoek over te gaan.

"Hij bewijst zichzelf niet bepaald een dienst met het opschrijven van deze gebeurtenissen. Het is nog afwachten wat uit het onderzoek van het OM blijkt, maar Romano is inmiddels overgeplaatst naar een strenger bewaakte gevangenis aan de andere kant van het land."

Studeren vanuit de gevangenis

Het is bijzonder dat deze maffioso in de gevangenis heeft gestudeerd, want dat kan lang niet altijd. Over het algemeen worden leden van de maffia onder een extra streng regime geplaatst, dat 41-bis heet, waarbij ze geïsoleerd in opsluiting zitten en met bijna niemand mogen communiceren.

Romano had het geluk dat hij daar na zes jaar uit kwam, en dat hij een professor trof die wil dat gevangen maffialeden ook kunnen studeren. Deze criminoloog heeft ook andere scripties begeleid waarin criminelen op een autobiografische manier hun ervaringen beschreven. Volgens de professor kunnen we veel leren van deze criminelen, die ‘expert’ zijn op het gebied van overleven – het onderzoeksgebied van de academicus.

De Week van Woede in Duitsland & De Palestijnse voetbalclub in Chili - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie