Buitenland
VPRO

De escalatiespiraal in Israël en de Palestijnse gebieden lijkt geen einde te kennen

foto: YOUSSEF MASSOUD / AFPfoto: YOUSSEF MASSOUD / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De escalatiespiraal in Israël en de Palestijnse gebieden lijkt geen einde te kennen

Waar confrontaties in Israël en de Palestijnse gebieden zich de afgelopen dagen vooral afspeelden in Jeruzalem en de Gazastrook, slaat het geweld nu over naar andere steden in Israël - onder meer steden met een grotere Arabische bevolking.

VPRO BB Israel-Gaza conflict

Ergste escalatie in 7 jaar

Het is de ergste escalatie in 7 jaar, waarbij Palestijnse militanten raketten lanceren op Israël en dat land terugslaat met bombardementen op Palestijnse steden. Het dodental na de escalatie van het conflict tussen Palestijnen en Israël loopt steeds verder op. In de Gazastrook zijn volgens de lokale autoriteiten zeker 67 mensen omgekomen. Israël meldt zeven dodelijke slachtoffers.

Aan de spiraal van escalerend geweld lijkt geen einde te komen. Hoe die te doorbreken? In Bureau Buitenland zijn te gast de Nederlands-Palestijnse onderzoeker en Midden-Oosten-deskundige Mouin Rabbani en Erella Grassiani, een Nederlands-Israëlische antropoloog en medeoprichter van gate48, een platform voor wat zij zelf kritische Israëli's in Nederland noemen.

Teleurgesteld in internationale gemeenschap

"Ik ben bang dat de hevige raketaanvallen nog wel even doorgaan", zegt Grassiani. Wat haar ook zorgen baart is het geweld in de gemengde steden, waar zowel Joden als Arabieren wonen. Vooral jongeren gaan daar met elkaar op de vuist.

De geweldsuitbarsting verbaast Midden-Oosten-deskundige Mouin Rabbani niet. "Dit is een symptoom van de onderliggende ziekte: de onderdrukking van het Palestijnse volk door een bezettende macht: Israël. De Palestijnen zijn teleurgesteld geraakt in de internationale gemeenschap, de Arabische gemeenschap, de Israëliërs én de eigen Palestijnse Autoriteit. Die laatste heeft nog niets van zich laten horen over dit conflict."

Hamas

Wie wel van zich heeft laten horen is de militante Palestijnse beweging Hamas, naast honderden afgevuurde raketten. Die proberen bij afwezigheid van andere partijen in een machtsvacuüm te springen, legt Rabbani uit. De andere strijdende partij, Israël, kent ook een politiek steekspel: daar ligt Netanyahu al tijden onder vuur. "Maar daar hoor je nu niemand meer over", zegt Grassiani.

Zowel Rabbani als Grassiani zien de geweldsspiraal niet snel doorbroken worden. "Beide vechtende partijen spinnen hier garen bij." Volgens Rabbani is de enige oplossing: de Palestijnse gebieden als gelijkwaardig aan Israël bestempelen. Pas dan kan er een gelijkwaardige dialoog plaatsvinden. "Maar dat doet de internationale gemeenschap niet. Het blijft alleen bij woorden en waarschuwingen richting Israël en de Palestijnen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie