Buitenland
VPRO

Het snoep wordt duur betaald in Colombia

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het snoep wordt duur betaald in Colombia

Koekjes, ijsjes, frisdranken, en nog een flinke lijst met zoete en vette zaken is in Colombia flink duurder geworden. En dat komt omdat er sinds deze maand extra belasting wordt geheven op snoep en junkfood. Daarmee is Colombia een van de eerste landen ter wereld die belasting heffen op ongezond eten, vertelt redacteur Edwin Koopman in Bureau Buitenland.

Uniek

De maatregel is uniek. Andere landen in de regio heffen belasting of tabak of suikerdranken, of beperken de reclame voor ongezonde producten, maar met een brede belastingverhoging is Colombia de eerste. Aanleiding tot het nemen van maatregelen was een onderzoek uit 2019 van de Javeriaanse Universiteit in Bogotá over de Colombiaanse eetgewoontes. Jaren geleden al bleek uit onderzoek dat de zoutconsumptie van gemiddeld 12 gram per dag ver boven het internationaal gemiddelde ligt – en ook ver boven de aanbevolen hoeveelheid. Tussen 30 en 40 procent van de volwassenen heeft een te grote bloeddruk. Ruim de helft van de bevolking heeft overgewicht.

Ongezond

De prijsverhoging is aanzienlijk. Deze maand ging bovenop de verkoopprijs 10 procent belasting, vanaf januari 15 procent, en in 2025 zullen Colombianen 20 procent belasting gaan betalen op – onder andere – frisdranken, chips, snoep, ijs en sauzen. Doel is het bestrijden van hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, tandbederf en andere nare zaken die het gevolg zijn van ongezonde voeding.

Lobby

De belasting is al jaren in de maak, maar kreeg veel tegenwerking van de producenten die bij de politiek lobbyden om de wet af te zwakken. Ze kregen steun van consumenten en economen die vrezen voor toename van de toch al hoge inflatie. Uiteindelijk is er in de wet een aantal uitzonderingen gemaakt. Naast voordehand liggende zaken zoals babyvoeding en suikerhoudende medicijnen zijn ook typisch traditionele Colombiaanse producten zoals 'butifarra' worstjes van de belastingverhoging uitgezonderd.

Verslag vanaf grensovergang Gaza & Hoe sterk is coalitie van Donald Tusk? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie