Buitenland
AVROTROS

Oud-diplomaat legt uit hoe Taliban zo snel aan de macht konden komen in Afghanistan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-diplomaat legt uit hoe Taliban zo snel aan de macht konden komen in Afghanistan

De regering in Afghanistan heeft de macht overdragen aan de Taliban. In korte tijd verandert het land na 20 jaar wederopbouw in een talibanstaat. Oud-diplomaat Marten de Boer vertelt hoe het zo snel kon gaan.

In een rap tempo veroverden de Taliban stad na stad en provincie na provincie. Om gisteren definitief de macht over te nemen in Afghanistan. Met lede ogen zag oud-diplomaat Marten de Boer het gebeuren. Hij heeft zich jaren ingezet om onder andere wegen, scholen en bruggen te bouwen in de provincie Uruzgan. "Zijn we weer terug bij af?", vraagt hij zich af.

'Geen verrassing'

"Het ging ontzettend snel, maar een verrassing is het niet dat de Taliban in zo'n tempo konden oprukken", zegt De Boer. "De overheid was zo corrupt dat veel burgers op het platteland al uit zichzelf besloten zich aan te sluiten bij de Taliban."

Volgens De Boer is de elite in Kabul schatrijk geworden, terwijl burgers buiten de stad in armoede leven. "De Taliban hadden daardoor al de steun van een deel van de bevolking."

Gewone Afghanen blijven achter

De oud-diplomaat maakt zich ook vooral veel zorgen om de Nederlandse partners in het land. "De elite redt zich wel, maar vele 'gewone' Afghanen hebben ons destijds geholpen, om samen te bouwen aan een ander Afghanistan. En zij blijven nu achter."

"Ik vind het erg dat jongeren zijn gaan studeren met hoop op een andere toekomst. Het is de vraag wat daar nu nog voor hen van terecht komt."

Terug bij af?

Toch is over de toekomst van het land nog veel onzeker. "Zijn we na 20 jaar weer terug bij af? Misschien zullen de Taliban zich nu anders opstellen, dat weten we niet."

Met name voor meisjes en vrouwen gaat er veel veranderen, vermoedt De Boer. "Die hebben de afgelopen jaren veel rechten verworven, maar die zullen snel verdwijnen." De Boer hoort nu al de meest wrede verhalen uit Afghanistan. "Er hebben wraakacties plaatsgevonden in Herat, ook mocht daar meer dan de helft van de meisjes al ineens niet meer naar school."

Over de situatie in Kabul

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie