Buitenland
BNNVARA

Eén jaar na de protesten in Cuba: hoe ligt het land er nu bij?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eén jaar na de protesten in Cuba: hoe ligt het land er nu bij?

Het is op 11 juli precies één jaar geleden dat in Cuba grootse protesten uitbraken tegen de regering. Het protest viel op in massaliteit, maar lijkt inmiddels te worden doodgezwegen. Wat is één jaar na de protesten de staat van het land? Dirk Kruijt, emeritus hoogleraar antropologie aan de Universiteit Utrecht, schoof in Vroeg! aan om dit te bespreken.

Het verbaasde Kruijt niet dat het maatschappelijk ongenoegen in Cuba een jaar geleden tot uitbarsting kwam: "We zaten toen midden in een coronagolf - met in Cuba heel erg strenge maatregelen - en uitzicht op een vaccin was er in Cuba niet. Daarnaast was de economische situatie de twee tot drie jaar daarvoor erg afgegleden: er was zelfs een bonnenboekje in Cuba. Zelfs voor het bonnenboekje was er een papiertekort. Dat is behoorlijk nijpend."

Ook nu Cuba niet meer geleid wordt door een Castro is de Communistische Partij nog altijd de leider van economie en maatschappij, legt Kruijt uit. Dat betekent ook dat de partij nog altijd goed geïnformeerd is over de sentimenten die in de maatschappij spelen, "maar ten tijde van de protesten hebben ze dat ongelofelijk onderschat."

Hoe de toekomst van Cuba er uit ziet, blijft onzeker. "Na het invallen van de Sovjet-Unie is er een nieuwe fase in gegaan. Maar na 2013 is de economie grotendeels ingestort. Schraalhans is keukenmeester in Cuba." Dat de bevolking nu niet de straat op gaat, ligt volgens Kruijt aan het systeem dat 'in de haarvaten van de maatschappij zit.' "Men is moedeloos geworden. Moegestreden en alleen maar uit op overleven. Dat zorgt ook voor een exodus van Cubanen, maar veel staten willen hen niet hebben." Een einde van het communistisch systeem - laat staan opstappen van de president - zal geen sprake zijn: "Die partij zit overal, dat gaat nooit meer weg."

Benieuwd naar het hele gesprek met Dirk Kruijt? Luister hier de podcast van Vroeg!

11-07 Hoe is het een jaar na de grootse protesten in Cuba? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie