Buitenland

Acht Marokkaanse steden per direct op slot

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Acht Marokkaanse steden per direct op slot

In Marokko zijn acht steden sinds vannacht afgesloten van de buitenwereld. Niemand mag de plaatsen meer in of uit. De maatregel, een reactie op het stijgende aantal coronabesmettingen, werd pas enkele uren voordat die van kracht werd bekendgemaakt.

"Mensen hadden pas na het Offerfeest een lockdown verwacht zodat ze in ieder geval hun religieuze verplichtingen konden nakomen. Dit kwam als een verrassing", zei correspondent Samira Jadir in het NOS Radio 1 Journaal.

Chaos

Acht plaatsen zijn sinds middernacht dus op slot: Casablanca en de nabije steden Berrechid en Settat, de 'koningssteden' Fez en Meknes, Marrakesh in het zuiden en Tanger en Tetouan in het noorden van het land.

De aankondiging leidde volgens Marokkaanse media op sommige plekken tot een verkeerschaos, door mensen die probeerden voor middernacht de stad te verlaten of juist binnen te komen. In Casablanca werd onder meer een groot busstation bestormd. Op veel wegen stond het vast.

Later deze week begint het Offerfeest. Daarvoor gaan doorgaans veel Marokkanen op reis om familie te bezoeken. Hun plannen worden door de nieuwe maatregelen verstoord.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Coronaregels niet nageleefd'

Gisteren kwamen er in Marokko ruim 600 coronagevallen bij. De autoriteiten zeggen in een persverklaring dat het besluit om de steden af te grendelen is genomen in het licht van "het falen van de meerderheid van de burgers bij het naleven van preventieve maatregelen zoals social distancing, het dragen van mondkapjes en het gebruik van desinfectiemiddelen".

De acht getroffen steden zijn overigens niet helemaal op slot: veel goederenverkeer gaat gewoon door en ook voor speciale beroepen en mensen met medische problemen worden uitzonderingen gemaakt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie