Buitenland
BNNVARA

Kandidaatschap Michelle Obama presidentsverkiezingen is 'rechtse spin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kandidaatschap Michelle Obama presidentsverkiezingen is 'rechtse spin'

Wordt het in Amerika weer een presidentsstrijd tussen Joe Biden en Donald Trump, of komt er nog een verrassende kandidaat om de hoek kijken? In het land gaan verhalen de ronde dat de Democraten oud-First Lady Michelle Obama aan het klaarstomen zijn als mogelijke uitdager. Kunnen de Amerikanen weer gaan stemmen op een Obama? Amerikadeskundige Kirsten Verdel acht die kans klein: "Ik denk absoluut niet dat ze dat gaat doen", zegt ze in De Nieuws BV.

Verdel, die tijdens de eerste verkiezingscampagne van Barack Obama in zijn team werkte, heeft Michelle Obama regelmatig ontmoet. Volgens Verdel heeft de voormalig First Lady, naar eigen zeggen, nooit interesse in politiek geuit. "Ze vindt het heel zwaar en ze heeft haar man altijd gesteund. Maar dat was zijn missie, niet de hare." Michelle Obama vertelde vorig jaar in een interview met Oprah Winfrey dat politiek in je ziel moet zitten, iets wat er bij haar niet in zit. "Wat in haar ziel zit is service, dienstverlening.", aldus Verdel.

'Bijna lachwekkend'

Dat ze wordt genoemd als kandidaat vindt Verdel 'bijna lachwekkend', maar 'dat komt dan ook door de bron'. Zo wordt een uitspraak van Michelle Obama uit een interview met Jay Shetty, waarin ze haar zorgen uit over de aankomende verkiezingen, door Fox News-journalist Megyn Kelly gezien als een 'peiling van de sentimenten' voor haar eventuele kandidatuur. Ook schrijft Cindy Adams in een New York Post-column dat er een plan is om van Michelle Obama de presidentskandidaat te maken.

Wat Verdel interessant vindt, is dat het Fox News en andere rechtse websites en nieuwszenders zijn die het gerucht de wereld in slingeren. "Zij hebben er baat bij om Biden in een kwaad daglicht te stellen en te doen alsof hij het niet meer kan."

Chagrijn bij de Democraten

"Als je dieper duikt in hoe de democratische partij nu functioneert, dan zit daar heel veel chagrijn", vertelt Verdel. "Vooral bij de mensen die zelf nu ook graag president zouden willen worden, maar weten dat je een zittend president niet gaat uitdagen." Volgens de Amerikadeskundige hebben zij nu maar een taak: campagnevoeren voor Joe Biden. "Bij de democratische achterban en de partijtop zie je steun voor Biden. Dus geruchten over Michelle Obama zijn wat hun betreft niet serieus te nemen.'

Ondanks het gebrek aan politieke ambities gelooft Verdel dat Michelle Obama het wel zou kunnen, president zijn. "Ze is heel dienstverlenend. Ze probeert iedereen toe te spreken. Als president is het fijn als je een verbindende rol kunt hebben richting je eigen bevolking en andere landen. Gezien de geopolitieke situatie is dat ook hard nodig. Ik denk dat Michelle Obama een goede zou zijn, maar ik ben er ook behoorlijk van overtuigd dat ze het nooit zal doen", aldus de Amerikadeskundige.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie