Buitenland
AVROTROS

Democraat Elizabeth Warren nieuwe concurrent van Trump

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Democraat Elizabeth Warren nieuwe concurrent van Trump

In enkele peilingen staat ze al bovenaan. Elizabeth Warren is de grote favoriet bij de Democraten, Joe Biden, voorbijgestreefd. Warren is daarmee mogelijk een van de grote concurrenten van Trump, in de Amerikaanse verkiezingen die volgend jaar zijn. Amerika deskundige Victor Vlam vertelt wie deze vrouw is in Radio EenVandaag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elizabeth Ann Warren werd 70 jaar geleden geboren en is, naast presidentskandidaat, een Amerikaans hoogleraar die sinds 2013 ook senator is voor de staat Massachusetts.In 2011 voerde ze voor die laatste functie campagne door huiskamers langs te gaan en ging ze 'viral' met een video daarvan.

Warren lijkt op Trump

Maar is Warren de geduchte concurrent voor Donald Trump? Amerika-deskundige Victor Vlam wijst twee belangrijke redenen aan waarom Warren dat wel zou kunnen zijn: "Zij zegt eigenlijk; de gewone man wordt benadeeld door het systeem. Ze zegt feitelijk dat het systeem corrupt is. Ze is een populist en zet zich af tegen de elite." Dat is wat Trump ook deed bij de vorige verkiezingen. "Maar aan de andere kant is ze ook een echte intellectueel", voegt Vlam toe.

Het lijkt erop dat Warren geen eendagsvlieg is in de peilingen. "Haar opkomst in de peilingen is vrij onopgemerkt gegaan, andere kandidaten schoten omhoog en na een matig debat ging het net zo hard weer omlaag, maar bij Warren lijkt er iets structureels in te zitten. Het kan duiden op blijvende winst."

Wat Warren wil aanpakken

Vlam vertelt verder wat we inhoudelijk van haar mogen verwachten: "Ze vindt het terecht dat Trump China aanpakt, maar de manier waarop hij dat doet moet wel heel anders. Ze is ook veel terughoudender als het aankomt op handelsverdragen."

Warren is sceptisch op het gebied van vrije handel. Vlam: "Ook wil ze de banden met Europa aanhalen. Ze vindt het namelijk heel erg dat Amerika nu praktisch gezien betere banden heeft met Saoedi-Arabië dan met Angela Merkel, de Duitse president."

Bernie Sanders

Eerder leek Bernie Sanders voor de Democraten hoge ogen te gaan gooien en daarna was Joe Biden lange tijd dé kandidaat, nu lijkt Warren dus te pieken. Vlam ziet een belangrijk verschil tussen Sanders en Warren, niet zozeer inhoudelijk, als wel de kiezers die ze aanspreekt. "Elizabeth Warren spreekt wat meer de hoogopgeleide kiezers aan, ten opzichte van Sanders die eerder laagopgeleide kiezers aanspreekt."

"Warren wint nu in de meeste peilingen van Trump, maar dat laatste zegt allemaal nog niet zo heel veel. Mijn verwachting is dat de verkiezingen hoe dan ook heel erg close gaan worden", besluit Vlam.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie