Buitenland
VPRO

Waarom migranten aan de grens met Mexico niet meer vluchten voor Border Patrol

foto: Eline van Nesfoto: Eline van Nes
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom migranten aan de grens met Mexico niet meer vluchten voor Border Patrol

Sinds president Biden het Witte Huis heeft betrokken is de situatie aan de grens met Mexico sterk veranderd. Waar Trump iedereen direct terugstuurde, laat Biden migranten hun asielaanvraag afwachten aan Amerikaanse zijde. En dus wagen recordaantallen migranten zich weer aan een illegale grensoversteek. Correspondent Jurriaan van Eerten ging mee op patrouille met de Amerikaanse Border Patrol.

Meteen luisteren: Migranten aan de grens met Mexico

Spontaan bij Douane

''Hier zagen we begin dit jaar nog zo’n 20 mensen per dag de grens oversteken'', vertelt grenswacht Vincent Duleski, ''nu zijn het er 250 tot soms wel 500 per dag.'' Hij wijst voorbij het einde van het metershoge grenshek, dat midden in de woestijn opeens stopt. Behalve wat struikgewas en een kniehoog hekje belet niets je meer om de grens naar Amerika over te steken. Grenswachten als Vincent vormden hier voor migranten nog het enige obstakel, maar sinds het nieuwe beleid is ingegaan meldt men zich juist spontaan bij de douaniers.

foto: Eline van Nes

Zo ook Patrick, samen met een groep andere Cubaanse migranten komt hij gemoedelijk aanlopen wanneer de grenswachten hen hebben gespot. ''We hebben de hele nacht door de woestijn gelopen'', zegt hij. Direct na aankomst in de Verenigde Staten begint hun asielprocedure, die ze dus hier morgen afwachten. Dat motiveert veel andere migranten uit Midden-Amerika om de oversteek nu ook te wagen, uit angst dat het beleid straks weer strenger wordt.

foto: Eline van Nes

Correspondent Jurriaan van Eerten sprak met grenswachten en migranten voor VPRO’s Bureau Buitenland. En ontdekte dat er ook aan de Amerikaanse kant nog genoeg bedreigingen bestaan voor migranten als Patrick.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie