Buitenland
NOS

Oud-premier Australië had maar liefst vijf ministerposten: 'Ophef neemt alleen maar toe'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-premier Australië had maar liefst vijf ministerposten: 'Ophef neemt alleen maar toe'

De Australische oud-premier Scott Morrison gaf zichzelf tijdens de coronapandemie niet drie, maar vijf ministersposten. Naast Financiën, Volksgezondheid en Grondstoffen, kon Morrison (Liberal Party) ook beslissen over Binnenlandse Zaken en Economie. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Meike Wijers.

De huidige premier Anthony Albanese zegt dat dit de democratie heeft ondermijnd. Hij vindt dat niet alleen Morrison, maar ook zijn collega's die erbij betrokken waren, ter verantwoording moeten worden geroepen. "als er een kans is om Morrison aan te klagen, denk ik dat Albanese die kans zal grijpen. Of dat kan, wordt nu door juristen onderzocht", zegt Wijers.

Verdedigen

Morrison zelf verdedigt zijn stappen in een interview met de radiozender 2GB. Hij zegt dat de coronapandemie een 'ongekende' tijd was. "Tijdens dat gesprek zei hij nog dat het om drie ministerposten ging. Daarna werd duidelijk dat hij zich wel vijf ministerposten heeft toegeëigend. Dat is in het geheim gebeurd. De ophef is dus alleen maar toegenomen", aldus Wijers.

"Vanmiddag is een nieuwe verklaring gekomen van Scott Morrison waarin hij zijn excuses aanbiedt aan zijn oud-collega's. Maar hij blijft nog steeds zeggen dat het nodig was vanwege de coronapandemie."

Achterkamertjespolitiek

"De gouverneur-generaal, de plaatsvervanger van de koningin hier, heeft Morrison destijds moeten aanstellen", zegt Wijers. "Dat is dus niet met een officiële ceremonie gegaan zoals ministers normaal gesproken worden aangesteld, maar in het geheim. Zijn eigen ministers waren niet op de hoogte. De vraag is nu of dat allemaal legaal is en dat wordt uitgebreid onderzocht."

"Er was al heel lang kritiek op de regering van premier Morrison", aldus Wijers, "dat hij heel geheimzinnig was en dat er veel in achterkamertjes gebeurde wat niet met het publiek werd gedeeld. Nu blijkt dus dat het een stuk verder ging dan alleen niet het Australische publiek laten weten wat er zich in die achterkamers voordoet, maar ook zijn eigen collega's wisten dus van niets."

r1jn scomo

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie