Buitenland
NOSNTR

Correspondent: ondanks sancties zullen Iran en EU toenadering najagen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent: ondanks sancties zullen Iran en EU toenadering najagen

De vandaag door de EU opgelegde sancties zullen volgens correspondent Thomas Erdbrink weinig indruk maken op Iran. "Wat wel belangrijk is voor de Iraniërs is de band met Europa.” En dat geldt volgens hem ook andersom voor de EU tegenover Iran.

Het kabinet beschuldigde Iran vandaag officieel van betrokkenheid bij twee moorden in Nederland. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat Iran betrokken is bij verijdelde aanslagen in Denemarken en Frankrijk. In verband daarmee heeft de EU vandaag sancties opgelegd aan de Iraanse inlichtingendienst en twee leidinggevenden van die dienst.

Erdbrink legde in Nieuws en Co uit dat de ontstane situatie niet nieuw is. “Eind jaren 80 en begin jaren 90 zijn in Europa verschillende moorden gepleegd op Iraanse dissidenten en politici. Daarna is het een tijd gestopt en nu is het weer begonnen.”

'Iran zal zeggen: waarom huisvesten jullie zulke mensen?'

Iran ontkent betrokkenheid bij de twee moorden in Nederland. Erdbrink verwacht dat Teheran niet heel fel zal reageren op de ingestelde sancties. Daarvoor is de band met Europa te belangrijk. “Want het zijn de Amerikanen die zich uit het nucleaire akkoord hadden getrokken. Europa steunt dat akkoord nog steeds, om te voorkomen dat dit land instabiel wordt.”

Het wederzijdse belang van samenwerking zal de EU en Iran niet al te ver uit elkaar drijven, verwacht de correspondent.

Ster advertentie
Ster advertentie