Buitenland
VPRO

Afghanistan verkeert in comateuze toestand

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghanistan verkeert in comateuze toestand

Precies één jaar geleden viel de Afghaanse hoofdstad Kabul in handen van de Taliban. En hoewel in het land regelmatig terroristische aanslagen plaatsvinden, claimt de Taliban het hele land strak onder controle te hebben. Terwijl ondertussen de economische situatie maar blijft verslechteren, beginnen ook aanhangers van de vorige regering zich weer te roeren. Hoe stevig heeft de Taliban Afghanistan in haar greep? Oorlogsjournalist Rudi Vranckx is te gast bij Bureau Buitenland, en volgens hem zijn de problemen groot.

Armoede en misère

Na de overname van de Taliban was er een bescheiden hoop dat het Talibanregime in ieder geval voor een zekere veiligheid zou kunnen zorgen in het land. En met betrekking tot de criminaliteit lijkt dat volgens Vranckx te kloppen, al is het maar vanwege de draconische straffen die de Taliban doorgaans oplegt.

“Maar,” vervolgt Vranckx, “het grote fundamentele probleem qua veiligheid en chaos zal worden hoe zij deze winter, maar ook komende jaren, die onwaarschijnlijke armoede en misère van de mensen kunnen aanpakken. Het land loopt leeg.” Zo zouden er dagelijks rond de vijfduizend mannen het land verlaten door de grens met Iran over te steken.

Vranckx: “Je kan zeggen dat de economie van Afghanistan in een coma verkeerd. Er zijn niet eens voldoende bankbiljetten om mensen uit te betalen. Daarvoor lag het al aan een infuus van Westerse steun – die is weggevallen, en het resultaat is een patiënt zonder infuus.”


Verzet uit de Panjshirvallei

Van algemeen verzet onder de bevolking is er volgens Vranckx niet echt sprake, de meeste Afghanen zouden daar te moedeloos voor zijn. Wel zijn er in het noorden een aantal gebieden waar verschillende verzetsgroepen de macht in handen zouden hebben.

Een van de meest bekende plekken van verzet is de Panjshirvallei, die vorig jaar al groot in het nieuws kwam als zijnde een van de laatste plekken waar de Taliban nog werd buitengehouden. De afgelopen tijd zou daar weer opnieuw gevochten worden. Enkele duizenden verzetsstrijders van The Northern Resistence Front, zoals dat heet, zouden een kleine zeventien districten beheersen,” vertelt Vranckx. “Ze hebben daar, naar eigen zeggen, een groot voorjaarsoffensief uitgevoerd. De Taliban zouden een groot tegenoffensief zijn gestart, maar de enige berichten die er daarna naar buiten kwamen, zijn dat er behoorlijk wat vrachtwagens met de lichamen van talibanstrijders uit de bergen via de zijvalleien van de Panjshir zijn weggevoerd.”

Het verzet dat er is, heeft volgens Vranckx te maken met twee problemen. Ten eerste, dat de verzetsstrijders, met de enkele uitzondering van Tajikistan, nauwelijks steun vanuit het buitenland krijgen. “Het zou alleen levensvatbaar zijn als ze, net als twintig jaar geleden veel steun zouden krijgen,” merkt Vranckx daarbij op. Het tweede probleem is volgens de oorlogsjournalist de grote etnische en religieuze verdeling onder de verzetspartijen, die een grote samenwerking tot dusver in de weg zit.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie