Naar homepage
Buitenland

'Het maakt niet uit wie in het Witte Huis zit, Europa moet zélf beter voorbereid zijn op dreigingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het maakt niet uit wie in het Witte Huis zit, Europa moet zélf beter voorbereid zijn op dreigingen'

Nu de felicitaties voor de president elect Joe Biden binnendruppelen, rijst de vraag: hoe moet Europa zich verhouden tot de nieuwgekozen president? Onder Donald Trump, die zich vooral bezighield met zijn eigen land, en allerlei handelsverdragen in de wind sloeg, werd Europa gedwongen om de ogen op zichzelf te richten. Moet Europa ook in de toekomst vooral van eigen kracht uitgaan zonder op Amerika te leunen of moeten de banden nu weer geïntensiveerd worden?

Europees belang

"De afgelopen vier jaar hebben wat betreft de trans-Atlantische verhoudingen een enorm dieptepunt laten zien", reageert Marietje Schaake, directeur bij het Cyber Policy Center en oud-Europarlementariër (D66) in Stand.nl bij Spraakmakers. "Een serie beslissingen van Trump stond lijnrecht tegenover het Europese belang. Weg uit het Akkoord van Parijs, teruggetrokken uit de WHO en het Iraanse nucleaire akkoord, geen actieve agenda op het gebied van internationale samenwerking."

Het is logisch dat men naar een 'constructievere partner' verlangt, zegt Schaake. "Maar dat moet niet leiden tot Europese gelatenheid of een stap terug. Het signaal dat Europa zélf veel beter voorbereid moet zijn op de dreigingen die op ons afkomen, is glashelder. Wie in het Witte Huis zit, maakt daar eigenlijk niet voor uit."

'De toon zal verbeteren'

Ook Dick Zandee, veiligheidsdeskundige bij Clingendael reageert op de stelling van Stand.nl. "Onder Biden zal de trans-Atlantische relatie qua toon aanzienlijk verbeteren", aldus Zandee. "Het schelden van Trump is voorbij en we gaan weer op een normale manier met elkaar om. Maar de Amerikanen zullen absoluut druk blijven uitoefenen op Europa om veel aan defensie en de eigen veiligheid te doen."

Zandee vindt het Europees belang om meer te investeren in defensie. "In een veranderende wereld waarin China steeds machtiger wordt en Rusland een grote bedreiging, waar Amerikanen alles in de wereld konden bepalen min of meer, dat is verleden tijd. We leven in de eeuw van Azië. En Europa zal daarin zijn plaats moeten vinden. Dat betekent dat we toch meer één zullen moeten worden. We zullen meer ons mannetje of vrouwtje moeten staan op het gebied van defensie. Dat kunnen we op dit moment totaal niet zonder de Amerikanen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie