Buitenland
NOS

Trump vraagt bestuurder Georgia om 'stemmen te vinden'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump vraagt bestuurder Georgia om 'stemmen te vinden'

"Een ongekend brutaal telefoontje van president Trump met de hoogste verkiezingschef in Georgia", noemen Amerikaanse media het. Een telefoongesprek van een uur, waarin Trump zware druk uitoefent op zijn gesprekspartner om de verkiezingswinst van de Democraat Joe Biden in Georgia ongedaan te maken.

"Dat dit in Amerika gebeurt, is echt onvoorstelbaar en absoluut uniek. Dit kennen we alleen uit autocratische systemen van autocratische leiders", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

'Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden'

The Washington Post heeft de hand weten te leggen op een audio-opname van het gesprek en in zijn geheel ervan online gezet.

Trump zegt tegen Brad Raffensperger, de eerstverantwoordelijke bestuurder voor het verloop van de verkiezingen in de Amerikaanse staat en ook een Republikein, dat hij hem alsnog tot winnaar moet uitroepen. "Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, want we hebben de staat gewonnen", zei Trump in het telefoongesprek, gisteren. Trump verloor de staat in november aan Biden met een verschil van 11.779 stemmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geagiteerd en geërgerd

"De inwoners van Georgia zijn boos, de mensen in het land zijn boos en er is niets mis met te zeggen dat je je hebt misrekend", zegt Trump tegen Raffensperger. Iets later vraagt hij: "Ik denk dat jullie de uitslag moeten herzien met behulp van mensen die antwoorden willen vinden, niet met mensen die geen antwoorden willen vinden."

Met het aandringen op het "vinden" van stemmen en het aanstellen van onderzoekers "die met antwoorden willen komen" begeeft Trump zich op strafbaar terrein, zeggen experts.

In het gesprek is vooral Trump aan het woord en hij klinkt geagiteerd en geërgerd, soms ook vertwijfeld. "Denken jullie dat ze in Fulton County verkiezingspapieren hebben vernietigd? Dat gerucht gaat, en dat ze daar machines hebben weggehaald. Weten jullie daar iets van, want dat is illegaal."

Als de advocaat van de kiescommissie in Georgia dat ontkent, vraagt hij: "Maar hebben ze ook niet de binnenkant van die machines vervangen door andere onderdelen?"

Krampachtige pogingen

Hij blijft proberen de uitslag naar zijn hand te zetten, zegt Waagmeester: "Dit is echt ongekend. De president doet dat nadat hij meer dan 50 rechtszaken niet heeft kunnen bewijzen dat er iets niet zou kloppen aan die uitslag. Nadat zijn eigen Ministerie van Justitie geen onregelmatigheden heeft kunnen ontdekken en nadat alle 50 staten individueel al de rechtmatigheid van de verkiezingen hebben bekrachtigd."

De komende week - zo'n twee weken voordat Trumps presidentschap ten einde loopt - is belangrijk voor de Amerikaanse democratie. Dinsdag zijn in Georgia de beslissende verkiezingen voor de Amerikaanse Senaat en woensdag moet het Congres de verkiezingsuitslag bekrachtigen. Verschillende Republikeinen hebben al gezegd tegen te gaan stemmen en daarmee trouw te blijven aan Donald Trump. "Als die laatste twee zetels door Democraten worden gewonnen, komt de Senaat in de handen van de Democraten en dat geeft Biden veel meer macht om veranderingen te kunnen doorvoeren", aldus Waagmeester

Trump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie