Buitenland

Tweede boek over Trump: 'Het is nog erger en extremer'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede boek over Trump: 'Het is nog erger en extremer'

Anderhalf jaar na het verschijnen van het boek Fire and fury komt schrijver Michael Wolff met een nieuw boek over Trump. Charles Groenhuijsen las het voor Spraakmakers: "Het is allemaal nog erger en extremer geworden."

Fire and Fury zette de Amerikaanse politiek op zijn kop. De opvolger Siege: Trump under fire, lijkt voor minder commotie te zorgen in de VS. Groenhuijsen: "Er staan onthutsende fragmenten in, maar het is niet nieuw meer. Dit is het nieuwe normaal aan het worden".

Schrijver Wolff sprak ook voor dit boek met veel (anonieme) bronnen. De belangrijkste passage is volgens Groenhuijsen dat Wolff stelt dat er vorig jaar al een aanklacht werd geformuleerd door speciaal aanklager Robert Mueller. Wolff beweert daarvoor ook over bewijzen te beschikken.

Botte opmerkingen

Daarnaast staat het boek weer vol met opvallende - zeg maar gerust - botte uitspraken van Trump over mensen in zijn zeer directe omgeving. Zo noemt Trump volgens Wolff zijn vicepresident Pence een 'religieuze gek' en 'de domste man in het Congres'. Over de voormalig ambassadeur bij de VN, Nikki Haley pocht Trump dat ze hem oraal bevredigd zou hebben.

Quote

Trump zou de hersentumor van de overleden John McCain 'rechtvaardig' genoemd hebben

Melania

Trump zou de hersentumor van de intussen overleden senator John McCain 'rechtvaardig' genoemd hebben. En zelfs toen zijn eigen vrouw Melania een jaar geleden plotseling in het ziekenhuis belandde, zou Trump tegen zijn toenmalige stafchef John Kelly hebben gezegd dat niemand behalve de media er een moer om gaf: 'ze is de first lady, niet de president'.

'Keep him happy'

Het beeld dat overheerst na het lezen van het boek is volgens Groenhuijsen een president die steeds eenzamer wordt in het Witte Huis. "De mensen die het vaakst met hem omgaan, zijn het meest somber over zijn toekomst." Een hoop van zijn medewerkers zijn constant bezig hem uit de wind te houden. Een bron zei tegen Wolff: "Keep him happy. Geef hem te eten en te drinken. Een afgeleide Trump is een blije Trump".

Veel bronnen vanuit het Witte Huis zeggen in het boek dat het slecht gaat aflopen met Trump. Groenhuijsen denkt dat ook: "Er komt een moment dat de politieke zwaartekracht ook op deze man grip krijgt".

Kritiek

Op beide Trump-boeken kreeg Wolff kritiek uit journalistieke hoek op zijn werkwijze. Zo zou hij de feiten niet goed gecontroleerd hebben en steunt het boek te veel op anonieme bronnen. Wolff zelf reageert laconiek op de kritiek. Hij zegt dat in de wereld van Trump iedereen een leugenaar is.
Ook is Wolff er volgens Groenhuijsen vrij open over dat hij niet alles wat zijn bronnen zeggen, heeft kunnen checken. Groenhuijsen: "Je moet het boek meer zien als een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal".Ster advertentie
Ster advertentie