Buitenland
NTR

'De Turkse regering is stuurloos, het gaat alle kanten op'

foto: Lucas waagmeesterfoto: Lucas waagmeester
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Turkse regering is stuurloos, het gaat alle kanten op'

Journalist Lucas Waagmeester werkte zes jaar lang als correspondent voor de NOS in Turkije. Hij maakte onder andere de staatsgreeppoging tegen president Erdogan in 2016 mee. In Kunststof vertelt hij over deze belevenissen naar aanleiding van zijn boek Op drift.

Op drift

"De titel vat goed samen wat er is gebeurd in die afgelopen zes jaar in Turkije dat ik er was", vertelt Waagmeester. "Toen ik daar aankwam, letterlijk de eerste reportage die ik maakte, was aan de grens met Syrië aan het zuidoosten van Turkije. IS kwam daar toen op. IS bereikte de Turkse grens, dat was een enorme schok.

In één keer stonden ze op de Turkse grenshekken. Er stroomden daar in een paar dagen tijd echt honderdduizenden vluchtelingen naar binnen, echt in totale doodsangst. Zij waren op de vlucht voor IS. Dat zag ik voor mijn neus gebeuren en toen voelde je meteen, dit is echt heel erg mis. Hier is iets heel groots aan de hand.

Europa schaakmat

Die vluchtelingen zijn op drift dat is een uitleg, maar na die gebeurtenis, en door die gebeurtenis, is er ook heel veel onrust ontstaan in het zuidoosten van Turkije; het oude conflict tussen de Koerdische beweging en de staat is weer helemaal ontploft. Vredesproces afgebroken, oorlog, in die steden in het zuidoosten is verschrikkelijk hard gevochten."

"De vluchtelingencrisis kwam daar overheen, die later ook de hele boel verbond met Europa." Europa die de vluchtelingencrisis terug drukte naar Turkije. "Europa wilde die vluchtelingen kwijt en moest in ruil daarvoor ophouden kritisch te zijn op Turkije. Want de Turken zeiden steeds, als je je mond opentrekt over wat hier gebeurt, dan mag je die vluchtelingen hebben. Het zette Europa schaakmat."

Quote

De hele samenleving is van het anker geslagen

Lucas Waagmeester

Onttakeling van de rechtsstaat

Na die vluchtelingencrisis zagen we dan ook dat die onttakeling van de rechtsstaat, vrije media en van instituties in Turkije heel erg hard ging. Dat is ook wel een vorm van op drift zijn; die hele samenleving is van het anker geslagen. De Turkse regering is stuurloos, het gaat alle kanten op. Ramp op ramp kun je wel zeggen."

In Turkije is weinig meer zeker. Oorlog en destructie, verzet en vluchtelingenstromen, ontmanteling van democratie en vrijheid – niets bleef het land in de afgelopen zes jaar bespaard.

Lucas Waagmeester heeft vanwege de coronacrisis halsoverkop Turkije verlaten, om te voorkomen dat hij vast zou komen te zitten in het land. Later dit jaar begint hij als correspondent in de Verenigde Staten, naast Marieke de Vries.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie